Това са новите Maserati GranTurismo и GranCabrio. Моторът е само един и е мощен 460 коня

  • Галерия от 45 снимки. Галерия от 45 снимки.

03 Jul 2017

Та, GranTurismo е вече на десет години (кабриото е малко по-младо, но пак със същата техника), а Maserati ни представят обновленията по колите за 2018-та. Технически отпада 4,2-литровата модификация, като в производство остава само 4,7-литровия V8 с 460 к.с. при 7000 об/мин и 520 Нм при 4750. Агрегатът се развърта до добрите 7500 и сме убедени, че продължава да звучи така блажено: атмосферният V8 на Maserati (Ferrari) генерира едни от най-яките тонове в индустрията.

Тоест, моторът вече е само един, но се вгражда в две вариации на GranTurismo и GranCabrio: Sport и MC от Maserati Corse. Показателите му са абсолютно идентични при различните версии, като те се различават основно по стилистичните си белези. MC-тата например имат по три отвора в предния си капак (който е карбонов за MC), по един прорез зад предните калнични арки, а отзад по-агресивни дифузьорни решетки и по два кръгли ауспуха в стил MC Stradale, което явно вече не се предлага. При Sport-овете изпускателната система завършва с два овала, както беше досега при базовото GT, иначе, всички модификации могат да се поръчат с идентични нива на оборудване, кожи, карбони и каквото там още включва каталогът на Maserati.

Новостите вътре? Амииии, такива почти няма, като изключим новите кожи, конци и най-вече новият 8,4-ичнов тъч, изземащ функциите на някой от вече махнатите копчета. Такива пак има, седалките и климатика се командват чрез физически бутони, което е супер, но бутони все още има. Серийно колите идват и с Harman Kardon озвучителна система, макар че плейлистата на 4,7-литровия V8 в повечето пъти е достатъчна.

Масата и динамиката? Колите не са леки, но не трябва да се забравя, че GranTurismo и GranCabrio са много повече GT-та отколкото пистови оръжия. Купето Sport тежи 1780 кг сухо, докато MC е със 7 надолу заради карбоновия капак и други детайли, а откритите им еквиваленти са с по точно 100 кг по-тежки. Maserati GranTurismo Sport вдига 100 за 4,8 сек и развива 299 км/ч (4,7 и 331 за MC), а GranCabrio Sport – 5 сек и 288 км/ч (4,9 и 291 за малко по-лекото MC).

Лукс от Китай!