Cosworth се връща в F1 през 2021

  • Галерия с 5 снимки Галерия с 5 снимки
  • Да, в F1 беше горещо... Да, в F1 беше горещо...
  • Последното участие на Cosworth - с Marussia през 2013 Последното участие на Cosworth - с Marussia през 2013

21 Jul 2017

Едно от най-великите имена в света на Формула 1 се връща в спорта. Cosworth ще доставя задвижващи системи от 2021 г. Не сте чували за Cosworth? Едва ли, но нека припомним – болиди с двигатели Cosworth са спечелили точно 176 Гран при състезания. Това означава, че като доставчик на двигатели Cosworth изостава по брой победи само от Ferrari.

Легендарната компания е записала името си със златни букви в историята на спорта още от 60-те. Lotus, Williams, McLaren, Benetton, Brabham, Tyrell и Matra са печелили шампионати с Cosworth. Британската легенда осигурява двигатели от 1963 до 2006, като за кратко се върна и през това десетилетие. Високата цена на сложните 1,6-литрови турбо мотори с хибридни системи отказа малкия производител. Новите правила с ограничени бюджети от 2021 г. ще дадат възможност на Cosworth отново да се върне в играта.

Засега е мистерия кои отбори биха се обърнали към Cosworth за доставка на двигатели след три години – по всяка вероятност някои от тези на решетката в момента имат причина да търсят нов доставчик, като McLaren например. По-интересна е възможността към Cosworth да се обърнат и нови отбори – например Aston Martin, за който се смята, че проявява интерес към спорта. Отдавна Red Bull също търси заместник на моторите Renault, особено след като французите се върнаха със собствен отбор. Засега обаче знаем само, че Cosworth вече работи по задвижващата система… Най-хубавото предстои.

Първородната Godzilla!