Тур дьо Франс 2017 в 8 минути за четене и гледане. Галерия и видео

  • Галерия с 22 снимки от Тур дьо Франс 2017 Галерия с 22 снимки от Тур дьо Франс 2017
  • Крис Фрум спечели за трети пореден и общо четвърти път Обиколката на Франция Крис Фрум спечели за трети пореден и общо четвърти път Обиколката на Франция
  • И тази година не липсваха ужасни падания с много контузени И тази година не липсваха ужасни падания с много контузени
  • Етапите по часовник предизвикват най-голям интерес сред публиката Етапите по часовник предизвикват най-голям интерес сред публиката
  • Обичайна гледка - отборът на Sky да води колоната Обичайна гледка - отборът на Sky да води колоната
  • Skoda беше официален спонсор и не остана човек, който да не го е разбрал Skoda беше официален спонсор и не остана човек, който да не го е разбрал
  • Един от най-епичните финали. А вие смятате, че само във Формула 1 може да има разлики от хилядни от секундата Един от най-епичните финали. А вие смятате, че само във Формула 1 може да има разлики от хилядни от секундата
  • Ромен Барде след етапна победа Ромен Барде след етапна победа

26 Jul 2017

Едно от най-оспорваните издания на „Тур дьо Франс” е вече в историята, след като състезателите изминаха 3540 км, разделени в 21 етапа. Времето на победителя Крис Фрум е 86:20,55 часа. На този фон разликата с втория Ригоберто Уран от едва 54 секунди изглежда нищожна. По-малко от минута след над три денонощия и половина препускане с най-високотехнологичните велосипеди на планетата.

Успехът бе трети пореден и общо четвърти за британския състезател, но за всеки, който е гледал дори само няколко минути от който и да е от етапите, е станало ясно, че победата в Тура се кове от отбора, а не от индивидуалните качества на един състезател.

Разбира се Фрум е сред най-добрите на две колела в момента, може би дори е най-добрият. За разлика от предишните си победи, този път 32-годишният дългуч се отличи в равнинни етапи, с което изненада съперниците си, свикнали да виждат максималните му възможности единствено в изкачванията и бягането по часовник.
Според някои анализатори победата на Фрум е била силно улеснена от отпадането на двама от основните му съперници още в началото – Алехандро Валверде падна лошо и счупи капачката на коляното си още в първия етап, а Ричи Порт пострада при падане в деветия етап.

На този фон към средата на надпреварата Фабио Ару донякъде поднесе изненада, когато в етап с брутални изкачвания свали жълтата фанелка от гърба на Фрум.

Турът през 2017 за пореден път доказа, че Фрум и отборът му Sky са изградили невероятен тандем. Белите екипи почти винаги бяха в челото или повеждаха колоната в точния момент, за да догонят откъсналите се. Трябва да се отбележи и нещо друго важно – Фрум не е единственият от отбора, способен да се бори за победата. Микел Ланда неведнъж в състезанието демонстрира, че е по-издръжлив и може би в момента в по-добра форма от именития си съотборник. Ланда остана на само секунда от подиума (и третия Барде) в генералното класиране, при това при положение, че изчакваше Фрум в много ситуации и го извеждаше до края на етапите в други.

Специалистите смятат, че в Sky въртят педалите поне трима състезатели, освен Фрум, които са толкова бързи, издръжливи и стратегически подготвени, че в други отбори биха били лидери. Освен Ланда между тях трябва да споменем Квятковски и Ниеве.

Някои дори сравниха доминацията на Sky и Фрум с тази на US Postal и Ланс Армстронг в началото на миналото десетилетие, включително и заради съмненията за непозволени средства. Очевидно е, че гигантският бюджет на Sky позволява на отбора достъп до последния писък на технологиите, и то не само в областта на велосипедите, екипите, но и на приеманите от състезателите храни и напитки.

След такъв интересен и непредвидим Тур дьо Франс безспорно интересът към последното от трите големи състезания за сезона е още по-голям. Испанската Вуелта започва на 19 август 2017 и обещава още по-малки разлики.

 

Много практичен и интересен!