12 от най-готините шутинг брейк модела, създавани някога

  • Разгледайте галерията с дузина неустоими шутинг брейк модела. Повече информация за всеки - под снимката му. Разгледайте галерията с дузина неустоими шутинг брейк модела. Повече информация за всеки - под снимката му.
  • Volvo 1800ES от 1972: Изцяло стъкленият заден капак бе използван и в моделите 480 и C30 по-късно. С 8077 произведени екземпляра, този модел все още се среща. Основно по скандинавските пътища. Volvo 1800ES от 1972: Изцяло стъкленият заден капак бе използван и в моделите 480 и C30 по-късно. С 8077 произведени екземпляра, този модел все още се среща. Основно по скандинавските пътища.
  • BMW Z3M Coupe: Z3 съществуваше в две версии - роудстър и шутинг брейк, произвеждани между 1995 и 2002 г., включително с потентни 3,2-литрови редови шестаци. Шутинг брейк от класа, макар и малък по размер. BMW Z3M Coupe: Z3 съществуваше в две версии - роудстър и шутинг брейк, произвеждани между 1995 и 2002 г., включително с потентни 3,2-литрови редови шестаци. Шутинг брейк от класа, макар и малък по размер.
  • Ferrari FF от 2011: Това е типична шутинг брейк каросерия, макар и с четири места, вместо две. Добавете атмосферен 6,3-литров V12 и първото за Ferrari двойно предаване, за да стане ясно, че колата ще остане в историята. Ferrari FF от 2011: Това е типична шутинг брейк каросерия, макар и с четири места, вместо две. Добавете атмосферен 6,3-литров V12 и първото за Ferrari двойно предаване, за да стане ясно, че колата ще остане в историята.
  • Fisker Surf от 2011: В епохата преди Tesla да се превърне в масова психоза, Fisker беше на гребена на вълната със своята плъгин система. Историята нататък продължи тъжно, но поне ни остава прекрасният шутинг брейк Surf Fisker Surf от 2011: В епохата преди Tesla да се превърне в масова психоза, Fisker беше на гребена на вълната със своята плъгин система. Историята нататък продължи тъжно, но поне ни остава прекрасният шутинг брейк Surf
  • Mercedes-Benz CLS 63 Shooting Brake: Подът на багажника е от дървета, седалките са от крави, а двигателят обявява война на Greenpeace. Четирите врати го причисляват повече към класа на комбитата, но на кого му пука, когато изглежда толкова добре... Mercedes-Benz CLS 63 Shooting Brake: Подът на багажника е от дървета, седалките са от крави, а двигателят обявява война на Greenpeace. Четирите врати го причисляват повече към класа на комбитата, но на кого му пука, когато изглежда толкова добре...
  • Aston Martin Virage Shooting Brake от 1992: Направени са едва четири екземпляра, всеки на стойност около половин милион лева (и се увеличава). Съществено е, че са създадени в завода на Aston, а не от някой гаражен тунинг ентусиаст. Aston Martin Virage Shooting Brake от 1992: Направени са едва четири екземпляра, всеки на стойност около половин милион лева (и се увеличава). Съществено е, че са създадени в завода на Aston, а не от някой гаражен тунинг ентусиаст.
  • Audi Shooting Brake Concept: Толкова луда кола може да се роди единствено на автосалона в Токио. Годината е 2005, което означава, че е базирана на второто поколение TT и се задвижва от 3,2-литров VR6. Остана прототип, уви. Audi Shooting Brake Concept: Толкова луда кола може да се роди единствено на автосалона в Токио. Годината е 2005, което означава, че е базирана на второто поколение TT и се задвижва от 3,2-литров VR6. Остана прототип, уви.
  • Callaway Aerowagon от 2011: Изцяло дизайнерска преработка на базата на Corvette. По класическата рецепта - две врати, две места. На практика е Ferrari FF за бедняци. Callaway Aerowagon от 2011: Изцяло дизайнерска преработка на базата на Corvette. По класическата рецепта - две врати, две места. На практика е Ferrari FF за бедняци.
  • Toyota GT86 Shooting Brake: В случай, че японското леко купе ви е прекалено скучно, то версията Shooting Brake е съвсем реална и дори изпитвана по тестовите трасета на марката. Toyota GT86 Shooting Brake: В случай, че японското леко купе ви е прекалено скучно, то версията Shooting Brake е съвсем реална и дори изпитвана по тестовите трасета на марката.
  • Ferrari GTC4Lusso: Да, наследникът на FF също е в класацията. С по-остри линии, завиване на четирите колела и по-голяма мощност от помпозния атмосферен V12. О, замалко да забравим - за разорените милиардери има версия с турбо V8. Ferrari GTC4Lusso: Да, наследникът на FF също е в класацията. С по-остри линии, завиване на четирите колела и по-голяма мощност от помпозния атмосферен V12. О, замалко да забравим - за разорените милиардери има версия с турбо V8.
  • Porsche Panamera Sport Turismo: Голямото Porsche също е с четири врати, но плаче да влезе в класацията заради лукса и духа си. Версията Turbo с 550 к.с. и максимална скорост 304 км/ч не може да се нарече обикновено комби, нали!? Porsche Panamera Sport Turismo: Голямото Porsche също е с четири врати, но плаче да влезе в класацията заради лукса и духа си. Версията Turbo с 550 к.с. и максимална скорост 304 км/ч не може да се нарече обикновено комби, нали!?

27 Aug 2017

Шутинг брейк - този малко известен тип автомобилна каросерия - нещо средно между комби и купе, напоследък се радва на небивал интерес. Етимологията на името му препраща към стрелбата (shooting), защото първите ползватели на този тип коли били ловци. Break по-късно се профанизира в brake, но първоначално идва от френския термин за комби. Както и да е възникнала тази странна каросерия през 60-те, то днес е доходоносна ниша за най-скъпите марки. Доказаха го Aston Martin и Zagato, но и преди техния нов модел знаехме колко много обичаме тези странни машини. Отдавна в багажниците на този тип коли се качват стикове за голф и планински колела, а не пушки, но това не се отразява на името. В тази галерия ще откриете някои от най-готините представители на класа, като дори си позволихме да вмъкнем две-три откровени комбита, просто защото се вписват отлично в идеята за луксозен издължен автомобил за стотици хиляди пари…

 
Много практичен и интересен!