Българин е дизайнерът на новия McLaren Ultimate Vision GT

  • Галерия с 11 изображения на уникалната кола Галерия с 11 изображения на уникалната кола

21 Sep 2017

Най-екстремният McLaren в последните години е проектиран от българина Александър Алексиев, който работи в отдела за специални поръчки MSO в Уокинг. Колата се казва McLaren Ultimate Vision Gran Turismo и има само един сериозен недостатък – подобно на всички останали футуристични прототипи от серията Gran Turismo ще живее единствено във виртуалния свят на Playstation 4.

Според официалното съобщение от McLaren, Ultimate Vision GT не е прототип на бъдещ модел, а по-скоро дава поглед към това как ще изглеждат колите на марката след 2030 г. Това, което ни радва особено е, че ще имат шофьори.

Дизайнерският екип, част от който е и Алексиев, е разработил три цветови схеми: Performance, Ulterior и Noir. Въпреки дигиталното бъдеще на болида, McLaren твърди, че всеки детайл се подчинява на принципа “Формата след функцията”. Аеродинамичната каросерия и централната позиция на водача не са елементи, чужди на компанията. Ново е, че въпросният водач всъщност е яхнал колата по-скоро в позата на мотоциклетист, отколкото на полулегналите пилоти от F1

Задвижването на чудовищното купе е поверено на съвсем реално съществуващия битурбо V8 на компанията, като обемът му тук е 4 литра. Помагат му два електромотора на предния мост, които превръщат Ultimate GT в кола с двойно предаване. Мощността е 1150 к.с., въртящият момент – 1275 Нм.

Умната аеродинамика използва малки подвижни детайли, подобни на умалени елерони на самолет. Те прилагат необходимата притискателна сила точно там, където е необходимо, в зависимост от скоростта и типа завой.

Във видеото ще откриете още подробности от Александър Алексиев и главния дизайнер на McLaren Роб Мелвил.

Колата ще може да карате след 17 октомври, когатно излиза новата Gran Turismo Sport за Playstation 4.

 

Лукс от Китай!