Dethleffs представи изцяло соларен кемпер с електрическо задвижване. Може да измине до 200 километра

  • Галерия от 5 кадъра на соларния кемпер Галерия от 5 кадъра на соларния кемпер

01 Oct 2017

Соларният кемпер Е.home беше представен в края на август на най-голямото специализирано изложение за къмпинг и караванинг в Германия и Европа. Проектът се разработва вече повече от 2 години като желанието на Dethleffs е да покаже как ще изглеждат кемперите на бъдещето и да ги пусне в производство.

Електрическо задвижване

E.home има само електрически двигател, захранван от акумулаторни батерии и соларни панели. Трите батерии са достатъчни за изминаване на 200 км, като максималната скорост на кемпера е 80 км./ч. Напълно изтощеният акумулатор трябва да се зарежда минимум 24 часа в електропреносната мрежа и между 2 и 4 часа, ако се захранва от специална стоянка за екетромобили.

Алковенът и шасито на E.home са на Iveco Daily Electric. Целият кемпер е облицован със соларни панели – 31 кв. м., което отговаря на 3000 вата. Затова и е по-тежък от дизеловия кемпер с 300 кг. (Общото му тегло е 5,6 тона.)

Отопление и топла вода в кемпера – нововъведения

В тавана, пода и стените са вградени инфраред плоскости, които затоплят не въздуха, а мебелите в E.home. Специално устройство съхранява излишно произведената топлина през деня и я пуска през нощта, когато е по-студено.

Отопляемите седалки и легла се настройват индивидуално според предпочитанията на всеки от пътниците.

Електрически бойлер осигурява топлата вода. Прозорците са с електрическо затъмнение за по-добър сън през нощта, а за готвене е предвиден електрически керамичен плот.

Допълнителни екстри

За зареждане на мобилни устройства са предвидени 5 безжични станции. Бордовата електроника се управлява през таблет и ALEXA или чрез система с гласови команди. Предвидена е опция за предварително настройване на определени сценарий, като „изгаси осветлението“ или „заключи кемпера“. 

По материали на CEZ Group

Първородната Godzilla!