Toyota извади батмобил. Злият близнак на GT86 се казва GR HV

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

07 Oct 2017

На автосалона в Токио Toyota ще покаже разнообразни концептуални модели, но този е най-бруталният. Прилича на Toyota GT86, която е направена от Lamborghini или поне някъде по пътя се е получило кръвосмешение с Lambo Reventon.

Едва ли ще се учудите, ако ви кажем, че задвижването е хибридно. Обаче вместо да използват това от Prius, инженерите са взели технологията от Льо Ман. Или поне нещо такова...

Не разполагаме с точни данни, но подозираме, че близо 1000-те коня на състезателната машина ще бъдат твърде голям залък за лекия черен роудстър. По-вероятно е за задвижването наистина да се използва 1,8-литровата мишина от Prius, но настройките ще са в посока динамика, а не икономичност.

От всичко в тази кола най-интересна е трансмисията. Натиснете бутон и автоматичната скоростна кутия се превръща в ръчка. Всъщност подредените по обичайния начин шест предавки са напълно електронни, така че за първи път виждаме как ще изглежда скоростният лост на бъдещето – в епоха, в която механичните кутии ще са само спомен и компютърни алгоритми ще имитират това, което усещаме при превключване на предавките днес.

GR HV е по-голям във всяко отношение от GT86 и би могъл да се превърне в негов наследник или да се позиционира с едно стъпало нагоре. Батерията е в средата за максимално добро разпределение на масите. Двигателят е отпред и задвижва задните колела. Нямаме търпение да научим повече за него.

Първородната Godzilla!