Новата Honda Gold Wing идва със 7 автоматични скорости, 170 Нм и въздушна възглавница

  • Галерия с 13 снимки. Галерия с 13 снимки.

26 Oct 2017

Honda преработи тотално легендарния си круизър Gold Wing. Моторът идва с много нови неща, като първото най-забележимо е дизайна. Сега байкът изглежда по-агресивен и по-прибран, защото е точно такъв. Японците са намалили леко полезния обем, но все пак са оставили 110 литра, които са достатъчни за пътувания от по 2-3 дни, колкото е средният резултат от проведените проучвания.

Моторът е и по-лек средно с 44 кг, което се дължи на олекотяване на двигателя с 6,2 кг, на по-леката с 2 кг ‘twin beam’ рама и на други мерки. Сега мотоциклетът тежи 365 кг, 379 кг в изпълнение Tour и 383 кг, когато е сглобен със 7-тепенната скоростна кутия с два съединителя (серийно GW идва с 6-степенна механична кутия). За сравнение, новият туринг флагман на Yamaha Star Venture извиква на кантара 435 (кликнете на мотора долу), като неговата концепция му е с V-образен двигател.

Друго ново? Споменатият двигател е обновен. Сега 6-цилиндровият боксер с обем 1833 куб. см генерира 125 к.с. и 170 Нм при 4500 об/мин. Самият той е изместен и с 40 мм напред за по-добър баланс, а управлението е подобрено с изцяло новата система на предното окачване, която донякъде напомня Duolever схемата при K серията на BMW. Работата на окачването се контролира електронно, като електронна е и газта, която предлага 4 режима на каране - Tour, Sport, Economy и Rain.

Таблото на новия Gold Wing е доста модерно и прилича на автомобилно такова. Функциите, които предлага не се различават много от тези на добре екипиран Civic. Седеминчов дисплей, навигавия, Bluetooth, Apple CarPlay, стерео система и още доста менюта и настройки за удобство и игра. Що се отнася до сигурността, моторът спира с мощни 6-бутални апарати отпред и 320-милиметрови дискове, а отзад дискът е един: 316 мм и 3-бутален апарат. Hill Start Assist задържа машината при потегляне от наклон, а ABS-ът прави спирането по-ефективно. Новият Gold Wing си има дори и въздушна възглавница. Цените? Вече има и за България: байкът започва от 48 699 лв. и достига до 68 299 лв.

Първородната Godzilla!