Топ 5 на състезателните крос кънтри колела за 2018

  • Галерия с 5 колела Галерия с 5 колела
  • Specialized Epic FSR Specialized Epic FSR
  • Nicolai Saturn 11 Nicolai Saturn 11
  • Felt Edict Felt Edict
  • Scott Spark Scott Spark
  • Specialized S-Works Epic HT Specialized S-Works Epic HT

01 Dec 2017

Първата по-сериозна снежна поява и талазите дъжд, които ни обещават за следващите дни, са чудесен момент да започнем да мечтаем за подготовката на велосезон 2018. Повечето големи производители вече представиха колелата си за следващата година, а ето избора на топ 5 крос кънтри състезателните машини на колегите от BikeRadar.com.

Specialized Epic FSR

Разполагащият с пълно окачване Specialized Epic е един от най-разпознаваемите играчи на XC сцената. С победи на Олимпиадата и легендарното Cape Epic, този модел има богата колекция от купи. При стария Epic Specialized следваше философията „Ако нещо не се чупи, не го поправяй” и така минаха цели четири години без ъпдейт, което в света на върховите състезателни колела е страшно много време. За 2018 идват сериозни промени – цялостно намалена маса, по-добро окачване. Патентованата технология Brain е обновена, като автоматичната заключваща система е по-компактна и по-близо до задната ос. Със сигурност ще виждате това колело в челото на някои от най-големите състезания през сезона.

Nicolai Saturn 11

Nicolai са германски ръчно сглобявани колела, известни с дългите си и ниски трейл байкове. Същата философия е приложена и при най-новото издание на класическия Saturn. Мислете за Saturn 11 като за швейцарското ножче сред XC колелата. Той може много повече от просто търкаляне в планината. Конфигурацията му го превръща в смес между трейл и крос кънтри колело. Алуминиев е, така че едва ли ще го виждате на най-високото стъпало в състезанията от световната купа, но за тези, които търсят всестранен талант във високия клас, Saturn е идеалният избор.

Felt Edict

На пръв поглед и това колело прилича на по-скоро трейл, отколкото състезателна машина, но не се заблуждавайте. Edict е създаден да бъде бърз нагоре и надолу. Дълъг и бърз като всяко уважаващо себе си крос кънтри колело в този ценови клас, Edict стъпва на 120-милиметрово окачване. Ветеранът на BikeRadar Гай Кестевън е категоричен, че това е много забавна и бърза за каране конфигурация.

Scott Spark

Scott Spark не е чисто нов, но едва ли има друго крос кънтри колело, което да е толкова добре настроено за побечи и мачкане на камъни, корени и кал. Нино Шуртер завърши един епичен състезателен сезон със Spark, спечели с него Cape Epic и световния XC шампионат, както и всяко състезание за световната купа. Което по същество са най-важните надпревари за годината. Scott се славни с богатата си моделна гама и Spark е пример за разнообразни възможности да изберете размери, компоненти и предназначение - от брутална състезателна машина до уравновесено колело за Борисовата...

Specialized S-Works Epic HT

И един твърдак за цвят. Ако ви е писнало от колела с надпис S-Works, съжаляваме, но ще ги виждате и през 2018. Нямаше как да не включим Epic Hardtail в списъка. Най-голямото ми преимущество - фантастичното олекотяване. Когато излезе на бял свят с тегло от 8,5 кг за основните компоненти, това колело беше по-леко от флагмана на Specialized за асфалт. Epic HT е най-доброто доказателство, че твърдите рамки още не са казали последната си дума.

Първородната Godzilla!