Историята на Анди Ибот: от California Superbike School, през сърдечен удар, до маратона в Сахара

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

04 Dec 2017

Историята на Анди Ибот е разтърсваща, замисляща, мотивираща, но на първо място реална, определена от поредица от събития, от които никой от нас не е застрахован. Анди е британец, бивш мотоциклетен състезател и журналист за сериозната медия Motorcycle News, който в последствие започва да преподава в може би най-известно училище за усъвършенстване на карането на мотор California Superbike School.

Докато през март 2011 г., когато Анди е на едва 46 г., животът му не се променя драстично. Той получава сърдечен удар при рутинна операция на врата… Лекарите съобщават на жена му, че съпругът и може да не преживее следващите 72 часа. Анди обаче се стабилизира, но в резултат на увреждания на нервната система, състоянието му е тежко. Осемнадесет седмици по-късно той напуска болницата в инвалидна количка. Анди не може да говори, нито да движи дясната част на тялото си.

Анди Ибот обаче е борбен мъж, баща на две деца, който е свикнал да живее на скорост и който е поддържал добра форма в през целия си живот. Преди удара британецът е бягал по 20-25 км, всеки ден. Амбицията за възстановяване е на Анди е по-силна от всичко. Говорът му постепенно се възстановява, макар и не напълно, както частично подвижността на дясната част на тялото.

Промяната, както развирате, е драстична. Физическото състояние се оказва голяма пречка за работодателите: Адни подава автобиографията си над 3000 пъти от 2011-та насам, но всички му отказват. В последствие успява да намери работа, като мотиватор, но в момента не сме сигурни дали още заема длъжността, тъй като според профила му в Linkedin, Анди в момента е свободен, но Фейсбук профилът му сочи, че на 26 септември е започнал работа в университета в Нортхемптън.

Целта на Анди? Да се възстанови до колкото е възможно и да не спира, просто да не спира. През 2013-та отново се качва на мотор, за пръв път след сърдечния удар, в рамките на благотворително събитие, а през март 2017-та той дори взима участие в тежкия маратон Marathon des Sables (MdS), през пустинята Сахара, състоящ се от 6 прехода в 6 поредни дни. Респект.

Но защо публикуваме тази история? Ами, защото Анди е готин, защото е човек, за който движението наистина е в кръвта му и който продължава да го прави, независимо от това, че му е много по-трудно отколкото на повечето от нас. Тази история просто заслужава да бъде чута. 

Текст: Иван Монев

Първородната Godzilla!