Първата изложбена кола на Land Rover изникна от нечий заден двор

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

12 Jan 2018

Колата пред вас има едновременно тъжна и щастлива съдба. Годината е 1948 и Land Rover представя първия си модел, който по-късно ще бъде известен като Series I. Годините след войната още са трудни и хората търсят проходими и работливи машини. Ражда се една легенда. Конкретният екземпляр от снимките е същият, който е бил на изложбения подиум по време на световната премиера на автосалона в Амстердам.

Малко след шоуто обаче колата изчезва. Не знаем как се случва това, честно. Все едно Fisker EMotion ей сега да изчезне за 20 години. Близо две десетилетия никой не знае нищо за лъскавия LR. Производството започва и се оказва страхотен успех. Оказва се, че междувременно изложбената кола е гниела (въпреки алуминиевата каросерия) в полето някъде в Уелс. През 60-те някой я намира и решава да я възстанови, но така и не успява. Следват нови години на разруха. Това е тъжната част от историята й, която – както виждате – продължава цели 70 години.

Тук започва щастливата. Защото Jaguar Land Rover я е открил, купил и смята да я възстанови напълно. Но засега ни показва снимки от актуалното състояние. Шоу автомобилът от 1948 има някои особености – алуминиевата каросерия е била по-тънка от обичайното за серийните версии, а шасито е галванизирано. Тези неща не стигат до серийното производство. JLR Classic ще запази патинираните детайли и ще се опита да възстанови оригиналния зелен цвят от 1948 г.

Компанията дори е поканила предишните собственици да присъстват на етапите от възстановяването. „Този Land Rover е незаменима част от световната автомобилна история. Началото на възстановяването му е отличен начин да отбележим 70-годишнината на Land Rover“, казват британците. Яко, нямаме търпение да видим резултата!

Много практичен и интересен!