Skoda Karoq стана кросоувър на годината. Що за кола е наследникът на Yeti? Видео

  • Галерия с 18 снимки. Галерия с 18 снимки.

19 Feb 2018

„Кросоувър“ е англицизъм, който масово се лепи, като етикет на всевъзможни по форма и предназначение автомобили. Често понятието се припокрива със съкращението SUV, а новата Skoda Karoq попада и под двата знаменателя. Тя е компактен SUV, модел наследяващ странния Yeti, с дизайн сходен на този на по-голямата Skoda Kodiaq и с няколко братовчеда от групата VAG.

Автомобилът е сходен, като части с VW T-Roc и Seat Ateca. Немската майка се е постарала да разграничи трите автомобила, позиционирайки VW-то като най-„премиум“, Ateca-та, като по-спортна, а Skoda Karoq, като най-практична, предлагайки доста ‘Simply Clever’ функционалности. Или поне такова впечатление създават пресрелийзите на трите модела.

Факт е, че именно Karoq бе избран за „Кросоувър на годината“ (миналата година спечели Kodiaq), поради което решихме да тестваме колата. И освен, че моделът е най-новият за чехите, именно на неговата база ще се появи и плъгин хибрид (2020 г.), а малко след това и напълно електрически модел. Karoq е и първата Skoda с опцията за изцяло дигитално табло, ‘Virtual Cockpit’-ът, който се появи в Audi TT! Сега е в Skoda!

Що за автомобил е наследникът на Yeti и дали е най-важната Skoda? Гледайте видеото.

Текст: Иван Монев; фотография: Пресо Петров.

Лукс от Китай!