Отново в Китай: Най-голямото задръстване в света

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки
  • Щастливците, пътуващи в другата посока, са малцина... Щастливците, пътуващи в другата посока, са малцина...
  • Влаковете също са изключително натоварени Влаковете също са изключително натоварени
  • Обичайният начин за качване във влака Обичайният начин за качване във влака

13 Feb 2018

Настъпването на Китайската нова година на 16 февруари отново се превръща в апокалипсис за транспортната система на най-многолюдната страна в света. Задръствания има навсякъде по света, особено преди няколко поредни почивни дни. В Китай обаче говорим за стотици милиони хора, които се насочват към родните си места. Местната Нова година, или Пролетния фестивал, миналата година образува 50-километрово задръстване. От изходите на Пекин се появиха снимки на магистрали с по няколко ленти, които са се превърнали в огромен паркинг в продължение на часове. Очаква се тази година да бъдат осъществени над 3 млрд. пътувания – като се имат предвид прекачванията.

Основата на проблема се дължи на бурното развитие на икономиката на страната през последните десетилетия. Това е довело до близо 300 млн. китайци, мигрирали от селата в градовете. Точно те са в основата на потока от коли и пълни влакове, по пътя към родните места. Миналата година бе изчислено, че при връщането си в Пекин след отпуската, същите тези китайци вкарват само за ден в столицата хранителни продукти, които биха могли да изхранят страна като България в продължение на два месеца. Стига да обичате ориз и буркани с люти подправки.

Най-предприемчивите семейства възприемат обратната тактика – канят роднини от провинцията в столицата, за да могат близките им да пътуват обратно на потока от милиони хора.

Галерията е показателна какво се случва с останалите… Видеото е отпреди две години, като се очаква тази година да е дори по-страшно.

 

Много практичен и интересен!