Автономен автомобил причини човешка смърт. Трагичната случка е ключова


20 Mar 2018

Изключително рядко си позволяваме да публикуваме материали с трагично съдържание, защото основната цел на DizzyRiders.bg е да забавлява. Случаят с автономния автомобил на Uber в Аризона обаче е ключов и няма как да го пропуснем.

Ключов е, защото това е първият инцидент в който самоуправляваща се кола причинява смърт, без жертвата да е виновна за това. Обстоятелствата около трагедията в Темпе, Аризона, все още се разследват, но е ясно, че случаят е доста по-различен от човекът загинал в Tesla Model S, след като многократно е игнорирал предупредителните сигнали на колата. Тук става въпрос за прегазен пешеходец.

Автомобилът е Volvo XC90, част от флотилията на Uber, която включва също и моделите S90/V90. Сътрудничеството на калифорнийската високотехнологична фирма и шведският производител обявихме през август 2016-та, като целия проект е на стойност 300 милиона долара.

В момента всички автономни коли на Uber са спрени от движение, докато приключи разследването, като повторното им пускане в експлоатация вероятно ще бъде съпроводено и с нови законови регулации. Дали инцидентът не поставя под въпрос бъдещето на автономните превозни средства? Малко вероятно. Ще се радваме да споделите и вашето мнение по темата.

Много по-добра от предишната?