Добре дошла отново, Corolla! Toyota връща легендарното име във версията хечбек, прави го подобаващо

  • Галерия с 29 снимки. Галерия с 29 снимки.

25 Mar 2018

Може би е излишно да го споменаваме, но ще го напишем – Corоlla е изключително важен модел за Toyota. Новата генерация е по-дълга, по-широка и по-ниска отпреди, а версията показана на една от снимките се гордее и с доста сериозен спойлер над задното стъкло.

Дизайнът определено бележи сериозен напредък, като дори можем да кажем, че смелостта му се доближава до тази на Lexus. Фаровете са LED, формите остри и като цяло визията е доста по-разчупена, отколкото сме свикнали да виждаме при Corolla (и предшественикa на последното поколение Auris).

Тоуота обещават, че новата кола е и доста по-забавна за каране. В пресрелийза пише ‘Fun-To-Drive identity’, като се подчертава също, че моторите са нови. Споменава се бензиновият 2-литров агрегат, който е кръстен ‘Dynamic-Force’, а данните му не присъстват в официалната пресинформация. Казва се обаче, че този M20A-FKS мотор е по-компактен и седи по-ниско от стария 1,8-литров агрегат. Колко коня и нютон-метри е ще разберем малко по-напред във времето.

Toyota въвеждат и две нови скоростни кутии: едната е CVT, предлагаща симулация на 10 предавателни числа, като този вариант разполага и с пера за смяна от волана. Механичната 6-степенна кутия пък е наречена iMT (intelligent manual transmission) и е такава заради функцията и за адаптиране на оборотите на двигателя при низходящо превключване.

Що се отнася до системите за сигурност и комфорт, те предвидимо са доста. Активен круиз контрол, който на практика „пилотира“ колата при скорости до 180 км/ч, системата за засичане на пешеходци, за следене на пътната лента и още няколко съкращения, които правят колата по-сигурна и лесна за каране.

И накрая, системите за забавление и свързаност. Може да си поръчате Corolla-та с JBL аудио със 17-сантиметров ууфър във вратата и мощност на инсталацията от 800 вата. Осемстотин вата в Corolla, супер! Освен това японците са изработили и специални уплътнения за вратите, за да звучи всичко както трябва. Apple CarPlay e наличен, екранът е 8-инчов, а за заключение можем да кажем, че името Corolla се връща доста подобаващо.

Първородната Godzilla!