Bosch тества космическа технология, която може да доведе до революционно подобряване на сигурността на мотористите

  • Галерия с две снимки. Галерия с две снимки.

11 Feb 2019

Заглавието е абсолютно точно и обясняваме защо. Немският гигант Bosch е лидер в производството на ABS модули и за мотоциклети от години, като видеото долу показва последните тестове в на компанията в областта на сигурността при мотоциклетите.

Идеята е доста проста, но само като идея, не като реализация. И вероятно гениална, но това ще се докаже тепърва с времето.

Тя е базирана на същия принцип, който ползваше космическата совалка на NASA, както и астронавтите със скафандри в открития космос, за корекции в курса: резки, дозирани и точно премерени изпускания на газ.

Казано по-просто, системата на Bosch е съставена от две (може би и повече) дюзи, готови да избълват рязко количество CO2 от един от двата фланга на мотоциклета. Електрониката разчита на информация от ABS сензорите, в това число и тези за наклон на мотоциклета.

Как работи? Когато системата реши, че байкът губи предница или задница – например при настъпване на маслено петно или пясък -, тя освобождава CO2 заряд в посока външна на завоя, от ниска позиция в „кила“ на байка. С други думи, дюзата създава достатъчно сила, която да „подпре“ мотоциклета, за да не се стигне до ‘lowside’.

Гледайте видеото от с тестовия прототип на Bosch и споделете, какво мислите за системата. Революция или идеята е прекалено амбициозна?

Първородната Godzilla!