Това е Toyota Land Cruiser с 2,8-литров Cummins, който ни завръща в бъдещето

  • Галерия с 29 снимки. Галерия с 29 снимки.

29 May 2018

Този пикап не е това, което може да ви се стори, че е на пръв поглед. На втори става ясно, че колата не просто реставриран ‘79’. Проектът е дело на американската фирма Proffit’s Ressurection и е нещо, като продукт в стил Франкенщайн.

Шасито е FZJ80 от 1993-та, но удължено с малко над 50 см. Върху него е спусната каросерията с леген от LC 79, а двигателят е вече споменатият американски 2,8-литров Cummins. Последният не е върха на сладоледа по отношение на мощностните показатели, но е абсолютно точен за проекта: 161 к.с. и 362 Нм, които минават през 5-степенна механична скоростна кутия и 4x4 задвижването на Toyota.

Колата е доста модифицирана. Амортисьорите са Bilstein, а диференциалите с електронен блокаж, така че това Land-и определено не се страхува да излезе извън пътя. Що се касае до интериора, той е ‘period correct’, както обичат да казват англоговорящите. Иначе казано, адекватен на времевия период на оригинала, макар че липсват тривиални работи, като… стелките например. Всичко е  покрито с лесен за миене материал, за да е по-лесен живота с колата.

Тази Toyota ни допада изключително много и ни напомня на сходен, като идея проект - този Mercedes-Benz 250 GD от 1991-ва, които е възстановен до съвършенство от друга американска фирма. Кликнете на него за яката галерия и информацията.

Първородната Godzilla!