Audi e-Tron ще е първата серийна кола в света, която да използва камери вместо огледала

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

31 May 2018

Камерите на мястото на страничните огледала са трик, който концептуалните автомобили използват от десетилетия, за да се правят на интересни, но до днес няма нито един производител, който да се е осмелил да приложи идеята на практика. Да не говорим, че законодателството в много страни би спряло подобни идеи.

Audi е на път да се превърне в първия производител, който да предложи камери вместо огледала като допълнително оборудване в своя нов e-Tron. Електрическият модел се очаква през 2019, за да се изправи срещу конкуренцията на Jaguar I-Pace и Tesla Model X. Все още знаем малко за колата, но от Audi разкриха две важни числа - тя ще има 500 к.с. и 800 Нм, като ще минава до 500 км с едно зареждане.

Липсващите странични огледала със сигурност ще подобрят аеродинамиката и ще се отразят положително на разхода на… “гориво”. Колкото по-малко въздушно съпротивление има колата, толкова по-голямо разстояние ще минава с едно зареждане. Тестовите прототипи вече са прекарали 1000 часа в аеродинамичния тунел на компанията в Инголщат.

Резултатът е коефициент на съпротивление от 0,28. За сравнение Tesla Model X (по-малка и с каросерия, подобна на ван) постига 0,24, а Audi Q7 - 0,33.

Липсата на огледалата намалява широчината на e-Tron с 15 см. Дисплеите в интериора, които ги заместват, са OLED и са разположени между таблото и вратата.

 

Лукс от Китай!