Volkswagen се насочва към рекорда на Пайкс Пийк. Видео от първия тест!

  • Галерия с 5 кадъра от видеото Галерия с 5 кадъра от видеото

03 Jun 2018

Volkswagen има сериозни амбиции за тазгодишния Пайкс Пийк. Официално компанията твърди, че иска да подобри рекорда за електрически автомобили (8:57 минути), но на всички е ясно, че всъщност болидът I.D. R и двукратният победител в Льо Ман Ромен Дюма гледат към рекорда на Себастиен Льоб и Peugeot от 8:13 минути.

Състезанието е на 24 юни, а във видеото ще може да се насладите на първите тренировки по 20-километровото трасе със 156 завоя.

VW I.D. R Pikes Peak се задвижва от два електромотора с обща мощност от 680 к.с., въртящият момент е 650 Нм, а собствената маса - 1100 кг. За сравнение епохалният рекорд на Льоб бе постигнат с радикалното Peugeot 208 T16 Pikes Peak с 875 к.с. и също толкова килограми. На практика електрическият болид на VW има немислимо по-лоши технически показатели, но ключовото при него е липсата на ДВГ, който започва да губи част от мощността си с изкачването нагоре в планината. Освен това I.D. R ускорява до 100 км/ч за около 2,3 секунди и има изключително междинно ускорение за излизането от бавните завои, което също трябва да му помогне. Не на последно място, на 3-кратния победител в Пайкс Пийк Дюма няма да му се налага да сменя предавки по пътя си нагоре… Повече за тренировките и първите му впечатления - във видеото!

 

Първородната Godzilla!