Каската по новите стандарти на FIA за F1 изглежда зловещо

  • Галерия с две снимки. Галерия с две снимки.

08 Jun 2018

Изглежда, като съвременна интерпретация на бойна екипировка от средновековието. Или като… инквизиционен инвентар. Истината обаче е, че тази каска е проектирана по най-новите стандарти на FIA и предназначението и е да осигури възможно най-голяма сигурност на пилотите.

„Каските, които са сертифицирани в момента са най-сигурните в света, но новите стандарти ще издигнат сигурността на ново ниво. За всички нас е важно да не спираме да се борим за подобряване на сигурността и да изискваме от всички производители техните продукти да покриват тези изисквания.“ Това каза директорът по сигурността във FIA Лоран Мекис.

В случая имаме карбонов шлем произведен от щатската фирма Bell, но каската е илюстративна – всички производители ще бъдат задължени да следват тези нови стандарти.

Най-видимата разлика спрямо актуалните дизайни е стесненият отвор при визьора (- 10 мм). Прозрачната плака пред очите на пилота трябва да издържи балистичен тест: удар със снаряд тежащ 225 грама, движещ се с 240 км/ч. Каската също трябва да остане непокътната след пускане върху нея 10-килограмова тежест от 5,1 метра, както и след излагане на огън и нагряване до 790 градуса по Целзий.

Помним какво се случи с Фелипе Маса през 2009-та, а също и трагичният инцидент с Жул Бианки през 2014-та… Искрено се надяваме, че новият дизайн и ‘halo’ защитата на кокпита, ще предотвратят подобни в бъдеще.

Много по-добра от предишната?