Новото S60 е тук и е първото Volvo без дизелов вариант. Богата галерия и видео

  • Галерия с 60 снимки Галерия с 60 снимки
  • Така изглеждат двата хибридни варианта Така изглеждат двата хибридни варианта
  • Комбито V60, което беше показано през февруари Комбито V60, което беше показано през февруари

21 Jun 2018

Volvo е в серия. От няколко години. И изглежда тя ще продължи, ако съдим от това - новото S60, което се появява няколко месеца след красивия си комби събрат V60 (вижте последните две снимки в галерията). Дебютиралият преди броени часове S60 е кола на първите неща - първото Volvo, което ще се произвежда в Щатите - в чисто новия супер модерен завод на компанията в Чарлстън, Южна Каролина. Освен това е първото, което няма да се предлага с дизелов двигател. Изобщо.

Вместо него има общо четири версии, всяка от които използва един и същи двулитров бензинов четирицилиндров мотор и 8-степенна автоматична скоростна кутия. T5 е турбо с 250 к.с. към предните колела. T6 добавя компресор, 4х4 и още 60 к.с. за общо 310, което сваля 0,9 секунди от спринта до 100 км/ч - 5,6 срещу 6,5 секунди. И после идват двата плъгин варианта: T6 Twin Engine е с 340 к.с., а T8 Twin Engine - с изобилните 400 коня. И в двата случая те разчитат на 10,8-киловатчасова батерия, достатъчна за 50 км със задвижване на задните колела от електромотор. Тук вече говорим за спринт до 100 км/ч в рамките на 4,7 секунди.

И нещо нетипично за Volvo - при представянето шефът на марката изтъкна, че това е най-вълнуващият модел в шведското портфолио и “истински шофьорски автомобил.” Нямаме търпение да проверим сами, защото все пак става въпрос за клас, в който върлуват хищници като BMW 3 и Audi A4.

Седанът използва платформата SPA (мащабируема архитектурна платформа), позната ни добре от V60, XC60, XC90 и компания. Естествено, нивата на системите за безопасност са стряскащо високи - включително автоматични спирачки, които единствени в индустрията разпознават пешеходци, велосипедисти и едри животни като лосове и крави. Pilot Assist е круиз контрол, който подпомага завиването, спирането и ускорението, стига маркировката да е ясна и скоростта да не надхвърля 130 км/ч. Налице са системи за заобикаляне на препятствие и за активиране на спирачките при насрещна опасност.

В интериора ще откриете познатия портретно ориентиран дисплей и щедро обзаведени седалки, в списъка с допълнително оборудване ще има върхово аудио и доста глезотии. Цените още не са обявени, но на някои пазари S60 ще може да се кара срещу абонаментна такса - нова услуга, която Volvo тепърва започва да въвежда и която ще дава възможност срещу постоянна месечна такса да използвате различен модел на производителя, без да се грижите за сервизно обслужване, застраховки или лизингови схеми.

 

Първородната Godzilla!