1967 Ford Mustang GT500 ‘Eleanor’ се завърна на снимачната площадка, 18 г. по-късно

  • Галерия с 20 снимки. Галерия с 20 снимки.

01 Jan 2019

Филмът „Да изчезнеш за 60 секунди“ излезе преди 18 години, а сякаш беше вчера. Там и тогава за пръв път чухме името ‘Eleanor’. Име, предизвикващо тежки въздишки у всеки автомобилен фен. Красотата и мускулестите форми на 1967 Ford Mustang GT500 ‘Eleanor’, просто останаха в историята, а образът на автомобил-герой става все по-иконичен.

Petrolicious.com ни предоставят галерия и история, която ни връща назад в това време. Материалът дава информация за автомобилите ползвани във филма, като хората от ‘ChromeCars’ – организация на авто ентусиасти, държащи колите от филма под око – са спретнали и вълнуваща фотосесия. Снимки на оригинален филмов екземпляр с шаси №7, на оригиналната снимачна площадка.

За филма са създадени общо 11 екземпляра Ford Mustang GT500 ‘Eleanor’, изработени от Cinema Vehicle Services (CVS). Всичките са базирани на ’67/’68 Fastback база, но ъпгрейднати с 9-инчови задни оси от Lincoln, стабилизиращи щанги TCP (Total Control Products), двойни A-раменни носачи отпред, спортни кормилни рейки и V8 мотори с обем 351 куб. инча (5,75 литра) на Ford Racing. Един от тези 11 автомобила обаче е снабден с по-голям 390-кубиков (6,4 литра) V8. Колата е наречена ‘high-speed vehicle’ и се е ползвала за заснемане на съответните сцени.

След края на снимките продуцентът Джери Брукхаймър поръчва за себе си 12-та кола. По време на заснемането обаче доста от оригиналните автомобили са безвъзвратно съсипани, най-вече заради сцената със скока над моста „Винсент Томас“. Много тунинг ателиета виждат възможност за печалба, изработвайки реплики на ‘Eleanor’, но за оригинали могат да се считат само колите направени от CVS. Въпросните също осъзнават колко силно този автомобил въздейства на публиката и решават да пуснат своя лимитирана серия от китове за ‘Eleanor’. Говори се, че последната е в обем 150 броя.

Колата от галерията? Tя е абсолютно автентична, участвала в снимките преди 18 години. Шаси номер 7 от 11. ChromeCars я връщат там, откъдето ‘Eleanor’ влезе в сърцата на хората…

Лукс от Китай!