Возим се в Nissan GT-R с 1200 коня. С вратите напред. Видео!

  • Галерия с 42 снимки и 6 скрийншота от Галерия с 42 снимки и 6 скрийншота от

11 Sep 2018

Скоростите влизат със звук, който лесно може да се сбърка с този от удар на чугунен радиатор с чук, а виенето от мотора и пукота на изпускателната система (доста късичка), само правят нещата по-драматични. Колата управлява Стив Биагиони, носим се настрани, а на по-малко от метър, също обвит в тлъст пушек, дрифти Люк Уудъм, също атлет на Monster и човек, който познава черния 240SX, колкото ръцете и крака си.

Дисциплината? „Тсуису“, което в превод от японски означава – изненада! – двоен дрифт, а събитието, еднозначното ‘Monster Tsuiso Experiece’. Мястото е Кръшко, Словения, а пистата – добре асфалтирано картинг трасе с широчина до 9 метра, 16 завоя и дължина 1100. Не особено просторно, но достатъчно за да ни остави с отворени и пълни с пушек усти.

Багси, както наричат Стив Биагиони печели Британския дрифт шампионат през 2009-та, прави супер класирания в ‘King of Europe’ през 2013-та и 2014-та, през 2015-та става първия британец състезаващ се в D1 (Японският дрифт шампионат, където поназнайват нещо за спорта…), а през 2016-та си извоюва две победи в шампионата ‘Extreme Drift Allstars’. Тоест, поназнайва нещо за контрола на автомобил с вратите напред.

„Искахме над 1000 коня,“ казва Багси, „затова заложихме на мотор, който познаваме.“ И по-конкретно на GM-ския 7,4-литров LSX V8, който е екипиран с турбина с размера на барабан от малка пералня. Колата е брууутална! Конски сили? Малко над 1200, на задните колела… Вече споменатата трансмисия е с марка Quaife, като от заводския GT-R не е останало почти нищо. Автомобилът се усеща тежък, но монументалната тяга просто превъзмогва всякакви физически спънки. Не спирам да се хиля в колата, докато не особено стегнатата лява лента на колата прави лек прорез във врата ми. Това също не сваля усмивката от лицето ми. Усещането е... един път!

Стив е и човекът, който де факто е научил Ричард Хамънд да дрифти. Питаме го за това. „Той имаше добри разбирания, но трябваше да усъвършенстваме уменията му. Прекарахме четири дни във Франция и още два в Англия“. В случай, че не си спомняте, вместили сме няколко скрийншота от 13-я епизод на първи сезон от "The Grand Tour" в галерията.

Люк Уудъм бе другият атлет на Monster, който разчита на доста различна концепция - Nissan 240SX S14 с 2-литров SR20 и турбина за около 400 коня на колелата, кола, която реално е по-подходяща за конкретната писта. Попитахме го защо кара точно такъв автомобил и защо S14 е толкова често срещан избор на дрифтърите по света. „Шасито е невероятно, балансът, обратната връзка, която ти дава. Особено с това, което сме модифицирали“.

Панелите по колата на Люк не изглеждат нови и това е така, защото са от стария му автомобил, но шасито отдолу е на едва два месеца. Лекотата, с която Уудъм размята свята S14-ка е изумителна, прецизността е направо плашеща. На моменти имам усещането, че мога да пипна чудовищната мощна 1200 коня „Годзила“ на Багси, протягайки ръка през прозореца. Понеже 240ZX-ът на Уудъм е с махащ се таван, вътре положението е като при пожар в библиотека. Скоро ще завършим и видео материалът ни, така че тогава ще разберете, какво имам предвид. Люк е шампион в ‘European Gymkhana GRiD’ 2014-та, 2015-та и 2016-та, като през 2015-та побеждава и в Британския дрифт шампионат в про класа.

Возихме се в двете коли за по максимум минута, като процедурите след всяка сесия са учудващо трудоемки, особено за механижците на Багси. Могъщият GT-R сменя задни валяци след всяко каране, масло се долива на всеки две, пред колите работят големи вентилатори, а хората в бокса пръскат радиаторите им с вода, за да е всичко наред за следващите карания.

Чудовищно як ден, в който се надишахме с пушек и който приключи с парченца гуми между зъбите. Невероятно ‘Monster’ преживяване, с двама от топ атлетите на марката. Очаквайте скоро и видео обзора ни на събитието, където ще видите и интервютата ни с Багси и Люк, а дотогава разгледайте обилната галерия. След това може да кикнете на чудовищния GT-R, който ще ви отведе до материал от миналия юли – също ‘тсуисо’ представление с участието на Багси, но в компанията на единственото в света дрифтърско Lambo Murcielago на Дайго Сато. 

Текст: Иван Монев

Първородната Godzilla!