Джон Хaйндс, „летящият доктор“, който спасяваше стотици и разсмиваше дори повече

Джон Хaйндс, „летящият доктор“, който спасяваше стотици и разсмиваше дори повече
21 Mar 2020

Представете си, че сте доктор, който седи в очакване да отреагира на инцидент. На мото инцидент по време на състезание, някъде отстрани на трасето на TT например, където мотористите развиват над 300 км/ч, покрай каменни зидове. Представете си, че вали, а вие седите в очакване на своя мотоциклет, с чанта с дефибрилатор на гърба и колан, накичен с медицински принадлежности, които тежат около 30 килограма. Става инцидент, палите със студени гуми в неговата посока, на пълна газ, за да спасите живот, рискувайки своя собствен…

Точно това правеше д-р Джон Хaйндс, вероятно най-добрият от т.н. „летящи доктори“, които вместо линейки, ползват мотоциклети за бързо реагиране, в шосейни състезания като TT, North West 200 и Skerries 100, често мотоциклетът е най-бързото средство, с което докторът може да се добере до мястото на инцидента.

За огромно съжаление, д-р Джон Хaйндс не е сред нас от 2015-та, когато загива по време на изпълнение на служебния си дълг, в състезанието Skerries 100 в Дъблин, Ирландия, в същото състезание, в което загуби живота си Уилям Дънлоп. Днес 21.03, е рождената дата на д-р Хайндс, но не нужно повод, за да си спомним за един от най-страхотните и смели лекари и хора, помагали на другари в беда.

Д-р Хайндс бе изключителен професионалист и блестящ оратор, както може да заключите от лекциите му, които той често провеждаше с цел обучение на негови колеги. Поставяме YouTube връзка към една такава, за която единствено ви трябва да разбирате малко английски. Джон разказваше супер поучителни и образователни истории, но ги разказваше с уникално чувство за хумор. Гледали сме това видео поне 5 пъти и със сигурност петият няма да е последен.

Джон бе и изключително активен в различни каузи, свързани със здравеопазването на хората. Една от мисиите му приживе бе събиране на средства за създаване на първата служба за въздушна медицинска помощ в Северна Ирландия. Първият медицински хеликоптер в страната излетя след смъртта му, благодарение на неговите усилия и тези на неговия партньор в живота, д-р Джанет Ачисън.

Защо обаче пишем този материал? Няма друга причина, освен тази, че името на д-р Хайндс трябва да се знае, а делата му да бъдат пример и да служат за вдъхновение на други, решили да помагат на хора в беда. И не само, нека отношението му към живота (което може да разберете от галерията и думите му) бъде пример, без значение с какво се занимавате. Почивай в мир д-р Хайндс!

Текст: Иван Монев

 

Много практичен и интересен!