Тестваме новото BMW M5 на писта! Видео

  • Галерия с 32 снимки. Галерия с 32 снимки.

20 Jul 2018

Новото BMW M5. Огледахме го внимателно на националния BMW Фестивал в Пловдив и нямахме търпение да дойде датата на BMW M Drive Tour, на която щяхме да го караме на пистата в Серес. Още по-хубавото бе, че домакините бяха осигурили също и няколко M2-ки и М4-ки, което е уникална възможност за тест и сравнение на цялата актуална гама (да, в момента M гамата се обновява и това са актуалните модели) на BMW M GmbH.

BMW M5 oтвън. Повечето тестови коли бяха екипирани с ‘M Performance’ части – по-агресивни брони, карбонови детайли по праговете, както и с карбо-керамични дискове, които спестяват 23 килограма. Таванът на новото M5 също е карбонов и спестява още 20 килограма, което е добре, тъй като новото F90 въобще не е лека кола, но за това малко по-надолу. Немците са създали доста цветна гама от варианти за боя за новото M5, като доста интересно е името на червеното ‘Ferrari Red’.

BMW M5 oтвътре. Супер луксозен и доста идентичен салон с този на нормалната Серия 5Най-очевидните разлики са червеният стартов бутон, също червените “палчета” M1 и M2 на волана, както и характерният само за M5 лост за управление на трансмисията. В него са вградени и бутони за степента на рязкост на превключване на кутията, а формата му е доста различна от тази на лостовете в обикновените 5-ици, както и от „топчестият“ лост на DCT кутиите в M4 и M2. Седалките са приказни, огромни, супер обхващащи, ако ги настройте, като същевременно супер удобни за дълги пътувания, за каквито е особено подходящо M5.

BMW M5 на пистата. Колата ускорява и спира по труден за вярване начин, когато в съзнанието ви ясно седят параметрите за обема на колата. Казано по-просто, трябва ви време за да свържете динамиката с толкова голям автомобил. Усещането за скорост е субективно, поради начина по който стъпва колата – ако не гледате километража, няма да разберете, че вече нарушавате закона няколко пъти (ако сте извън пистата).

Мощният 600 коня 4,4-литров битурбо V8 e истинска енергоцентрала, която не показва признаци на умора или дефицит. Колата тегли, като локомотив, създавайки у вас чувство за удоволствие и превъзходство.

Карахме колата само в режим с двойно предаване, по настояване на инструкторите (сериозни професионалисти), но така или иначе M5 постига най-добрите стойности за ускорение и време на писта именно в този режим. Настройката на чисто задно е по-скоро за забавление, каквото може да „видите да изпитва“ Влади Кулев на една от снимките в галерията (дрифтиращото ‘Ferrari Red’ M5).

Завиването по тази писта с M5 обаче изисква внимание. Колата има сериозно сцепление, но не е лека, и за да изписвате кривите без свирене на гуми, трябват малко опит и концентрация. Динамичните смени на центъра на тежестта издават около 1,9-те тона на новото M5. Не казваме, че не става за Серес, но просто регистрирането на максимално добро време с М5 тук изисква повече опит от този с които разполагахме ние.

8-степенната скоростна кутия е класически автоматик на ZF, за разлика от 7-степенната DCT (двоен съединител) при предходното M5 F10. Това означава по-добър комфорт при превключване при придвижване в града, като същевременно механизмът и електрониката са толкова усъвършенствани, че в режим ‘Sport’ реално превключва почти токова бързо, колкото DCT. Изборът и за M5 наистина е удачен и в нито един момент с М5 не си казвате „Ех, защо не е DCT“. Комбинацията двигател, скоростна кутия M xDrive е чудесна и определено доста удачна за ежедневно каране.

M4 на пистата. Определено се чувства най-добре на Серес от тестовите автомобили. Колата е с повече от 300 килограма по-лека от M5 и създава по-сериозно усещане за скорост. Сменя посоката с желание и точност, а звукът на M Performance изпускателната система ви кара си играете с предавките, без моторът да го изисква, само за да слушате припукването при смяна надолу. ‘Competition’ пакетът означава повишена до 450 коня мощност и добавено удоволствие от 3-литровия мотор с две турбуни (тук ‘single-scroll’ за разлика от ‘twin-scroll’ дуета при М5).

DCT-то е светкавично, което идва с цената на минус за комфорта в града, но той е незначителен, още повече, когато знаете какво може M4 на пистата.

М2 на пистата. Логично, по-близка до M4, отколкото до M5. Масата на М2 е на практика идентична с тази на M4, което също означава -300 спрямо M5. Най-малката M-ка също се чувства прекрасно на Серес и усещането зад волана напомня на това при картинг. Окей, няма как да е същото, но е особено осезаемо, когато се качите в М2 след М5. Тук мощността е 370 коня, а времето за ускорение 0-100 с 0,3 секунди по-бавно от това на M4. Не, че на тази писта и в условията на теста ни това бе от особено значение (кликнете на тази ‘Long Beach Blue’ M2-ка долу за пълния и тест на колата  града).

Заключението. Новото М5 е супер мощно GT, предлагащо лукс съпоставим с този при Серия 7 и тяга, която създава у вас усещане за превъзходство. Супер рафиниран автомобил, с който може да закарате децата на училище в пълен комфорт, след което да гоните времена на пистата. Нещо, което ако ще правите, е добре да специфицирате колата с опционалните карбо-керамични спирачки.

М5 обаче е тежка кола, с маса от около 1,9 тона, което личи най-вече при пряко съпоставяне с брилянтното M4 и доста якото M2. Те се чувстват по-добре на пистата, но М5 прави по-голям шпагат между практичността му в ежедневието и уикенда на пистата. Двойното предаване е стъпка нагоре, осигурява супер сцепление, прави колата пригодна и за зимата, а възможността му за изключване е чудесен плюс. Друг белег за мултифункционалността на М5 е 8-степенният ZF, който добавя комфорт в ежедневието, без това да коства особено много стотни от времето на пистата.

Иначе казано, M4 е най-яката кола от трите за тази писта, M2 го следва плътно. М5? M5 обаче е колата, с която бихте искали да се приберете, защото предлага трудна за постигане комбинация от качества. Може и да не е най-удачният вариант за Серес, но е един от най-добрите мощни седани в света, прекрасно GT с могъщ мотор. Каквато е и основната идея на неговата концепция.

BMW M5, 4,4 битурбо, V8, 600 к.с., 750 Нм, 0-100 за 3,4 сек, 0-200 за 11,1, 305 км/ч (с M Driver’s Pack).

BMW M4, 3-литров, 6-цилиндров редови, битурбо, 450 к.с. (Competition Pack), 550 Нм, 0-100 за 4 сек (със 7-степенната M DCT), 280 км/ч (с M Driver’s Pack).

BMW M2, 3-литров, 6-цилиндров редови, турбо, 370 к.с., 465 Нм, 0-100 за 4,3 сек, 270 км/ч (с M Driver’s Pack).

Текст: Иван Монев, фотография: BMW Group България

Първородната Godzilla!