Lamborghini Aventador SV J е новият рекордьор на „Нюрбургринг“: 6:44.97

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

27 Jul 2018

Радваме се и плачем едновременно, но не плачем заради първото. Плачем, защото е почти сигурно, че Aventador SV J е последната кола на Lamborghini, задвижвана само от масивния 6,5-литров атмосферен V12. Всичко след него ще бъде или с турбо или в компанията на електромотори. При това не говорим само за най-големия спортен модел на италианците, а също и за наследника на Huracan, както и за Urus, който ще „се предложи“ и в хибридна версия. Това е положението. Отива си цяла ера, а Aventador е динозавър, който обичаме.

Към конкретното SV J обаче. Това е най-пистово ориентираното и мощно изпълнение на Aventador. Споменатият 6,5-литров V12 е развит до 760 к.с. (с 20 повече от Aventador S), колата е олекотена с техники ползвани в Sesto Elemento, в резултат на което Aventador SV J се характеризира със съотношение маса/мощност от 1,98 кг/к.с. Като се добави и активното аеро‘ALA 2.0’, осигуряващо до 40% повече сила на притискане и завиващата задна ос, (явно) се получава доста силен пакет. Достатъчно силен за да детронира мощното 700 к.с. Porsche 911 GT2 от позицията „Най-бърз сериен автомобил на Нордшлайфе“. Италианската кола е с 2,27 секунди по-бърза от немската.

Официално потвърденото рекордно време е 6:44.97, постигнато от пилота Марко Мапели. Разгледайте галерията, гледайте и видеото с обиколката на 20,6-километровото трасе, след което може да кликнете на това 911 GT2 и да споделите коя от двете коли бихте предпочели.

Първородната Godzilla!