Това електрическо Audi RS 3 е с 1200 коня. Бие Porsche 911 GT2 RS на драг. На заден ход… Видео

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

11 Oct 2018

Това електрифицирано Audi RS 3 Sedan е брууу-тааал-нооо! Причината е, че Shaeffler 4ePerformance, както е официалното название на колата, се задвижва от 4 ел. мотора с произход Formula E – и по-точно, като в болида ABT Schaeffler FE01 Formula E. Всеки е с мощност 220 кВт, което означава, че всяко колело си има по 300 к.с…, като имате предвид, че серийното RS 3 е с 400 коня, общо.

Това означава обща мощност от 880 кВт или 1200 к.с., като електричеството за моторите идва от две батерии с общ капацитет 64 кВтч. А що се касае до компетентността на Shaeffler, инженерите на фирмата са доста наясно с нещата – те партнират на Audi във Formula E, а също и доставят хибридни системи с 48-волтово работно напрежение, на големите автомобилни производители.

Динамиката? Shaeffler 4ePerformance ускорява от 0-200 за 7 секунди… За сравнение, Porsche 911 GT2 RS прави същото за 8,3 секунди. По-интересното в това видео обаче, е че професионалният пилот Даниел Абт (името не е случайно, баща му е основател на Abt) бие GT2 RS на драг, на заден ход… Даниел развива 178 км/ч, с което неофициално чупи и рекорда за шофиране на заден ход.

След това обаче прави още два опита, при които завърта колата. При втория, скоростта е 210 км/ч, което можем да приемем за най-високата развивана на заден ход, неофициално. Неофициално, защото за да бъде записан, като легитимен рекорд, постижението трябва да се изпълни още веднъж в рамките на час.

Без значение, това Audi е брутално и ни дава лека надежда, че електрическото бъдеще може и да не бъде чак толкова скучно. Разгледайте галерията, след което може да кликнете на това 911 GT 2 RS, което бе натупано от Shaeffler 4ePerformance. Натупано, но колата е страхотна. Коя от двете бихте избрали вие?

DI

Първородната Godzilla!