Притеснявате се да карате през зимата? – Съвети за шофиране за по-неопитните

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

21 Dec 2018

Прес съобщение oт Nokian Tyres

Навлязохме в най-предизвикателния сезон за шофиране и зимата кара много от нас да бъдат неспокойни при мисълта да карат колата си. Статистически, шансът за пътнотранспортен инцидент при неопитните шофьори е многократно по-висок. Но дори и начинаещите могат да се наслаждават на времето зад волана, когато колата и гумите им са в добро състояние.

„През зимата има големи разлики в метеорологичните условия, а промяната при сцеплението на сняг и лед могат да изненадат неопитните водачи. Видимостта често е по-слаба, а кишата и суграшицата оказва силно влияние върху управлението на автомобила и спирачния път.“, казва Мика Кууси от Nokian Tyres.

Младите шофьори изпитват затруднения, когато се включват в автомобилния трафик. Много от тях карат рядко. Кратките пътувания между дома и магазините не допринасят особено за натрупване на шофьорски опит в зимни условия.

„Хора, които шофират по-рядко, често имат проблем с предизвикателните маршрути и с различните метеорологичните условия. Шофирането в центъра на града, в задръстване, паркирането и карането по тъмно, изглеждат страшни за новите шофьори.“, обяснява Кууси.

 

Контролът на автомобила се подобрява с опита

Според Европейската Комисия, шофьорите на възраст между 16 и 24 години много по-често попадат в статистиките за катастрофи и смъртност на пътя. Рискът да попаднат в автомобилен инцидент за тях е от два до три пъти по-висок, отколкото за по-опитните водачи. Инцидентите, свързани с млади шофьори, често са причинени от загуба на контрол или превишаване на скоростта и е по-вероятно да се случат през нощта.

Състоянието на автомобила и познаването на неговите характеристики оказват значителен ефект върху безопасността. Младите шофьори често карат по-стари коли, които нямат съвременни системи за сигурност. Вместо втората семейна кола, по-добре дайте на разположение на младия шофьор автомобил, който е възможно най-безопасен.

„Дори и при по-новите модели автомобили е нужно да знаете как ще се държи колата ви в по-екстремни ситуации. Например, връщането във вашата лента, след като сте изпреварили друга кола, е типичен сценарий за загуба на контрол в зимни условия.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres.

Дражик ни напомня, че дори и автоматичните системи за сигурност на големи SUV модели не могат да поддържат теглото на автомобила на хлъзгав път, ако скоростта е твърде висока.

 

Когато шофирате рядко, добре поддържаните гуми са най-безопасният избор

В допълнение към това, че неопитните шофьори трябва добре да познават автомобила си, те трябва да обръщат специално внимание и на гумите. Дражик препоръчва шофьори с по-малко опит да избират най-добрият и най-нов модел.

„Най-новите модели гуми винаги ще предоставят по-добро сцепление, а актуалните нововъведения ще ви предоставят по-добро усещане за контрол и безопасност, когато карате по хлъзгави пътища. Новите гуми, логично, са в добро състояние, но въпреки това, е препоръчително да проверявате дълбочината на протектора редовно, за да бъдете сигурни. Много е важно ,също така, да поддържате правилно налягане в гумите.“, напомня ни Дражик.

Мартин Дражик и Мика Кууси, които имат дълги и успешни кариери в сферата на автомобилите и автомобилните гуми, искат да окуражат плахите шофьори:

„Особено в зимно време, можете и е нужно да бъдете особено внимателни, когато сте в трафика. Единственият начин да се научите да карате кола, е като шофирате.“

 

Карайте смело! – Съвети за неопитните шофьори:

Можете да натрупате необходимата увереност само чрез опит. Празните паркинги, например, ви позволяват да тествате автомобила си в различни ситуации. Можете, също така, да се запишете в училище по кормуване дори и вече да имате шофьорска книжка.

Трябва редовно да се упражнявате да карате на хлъзгава настилка, за да знаете как ще се държи колата ви, ако поднесе. Пистите, изградени върху ледени езера, са най-подходящи за тази цел. Ако е нужно, можете да посещавате и специални тренировъчни писти. Все пак, често те са много по-хлъзгави и не предоставят същото усещане както снега или леда в реални условия.

Спокойното завиване е ключов елемент. Вместо да се паникьосвате, да скачате на спирачките и да се вдървявате като заключвате раменете си, трябва да следите за подходящите зони, към които да насочите автомобила си и да се опитате да запазите контрол дори и в случай, че нещо ви изненада.

Проверката на налягането на гумите от време на време може да изглежда като нещо незначително, но всъщност тя може да се окаже изключително важна по време на екстремни условия. Автомобилите с неправилно налягане могат да се държат странно на пътя по време на маневри с висока скорост

Първородната Godzilla!