Ora R1 е електричка от Great Wall за 15 хил. лв.

  • Ora R1 е първата електрическа кола под 15 хил. лв. Ora R1 е първата електрическа кола под 15 хил. лв.
  • Дължината ѝ е 3,5 метра, а междуосието - 2,5 метра. Дължината ѝ е 3,5 метра, а междуосието - 2,5 метра.

29 Dec 2018

Great Wall показа първия си модел от новата марка Ora. Тя ще бъде представена само от електрически автомобили и амбицията ѝ е да предложи цени, които никой друг не може да достигне. Базовата Ora R1 в Китай ще се предлага за 59 800 юана, което по актуалния курс прави около 14 900 лв. Може да не е супер сделка за 3,5-метрова китайска количка, но е добро предложение за електромобил с пробег от 300 км.

Проблемът е, че това е цената в Китай и въпреки заявката на Great Wall за световна експанзия, доста трудно може да се прогнозира с колко ще поскъпне Ora R1, докато стигне у нас. А заводът в Ловеч вече не работи, за да се надяваме моделчето да се сглобява у нас.

Иначе идеята е интересна. R1 представлява нещо като Smart Forfour. Батерията му е доста малка - едва 33 кВтч, но поради скромните размери пробегът е повече от приличен. Мощността от 48 к.с. не може да се нарече забележителна по никакъв начин и обяснява максималната скорост от едва 100 км/ч. Очевидно става въпрос за градска кола, но това по никакъв начин няма да ѝ попречи да натрупа сериозна популярност в Китай.

 

Много по-добра от предишната?