Истината за намерените 11 броя чисто нови BMW Серия 5 Е34. И нова галерия с над 100 снимки

  • Галерия със 102 снимки! Галерия със 102 снимки!

05 Jan 2019

Вероятно на някои от вас вече им е втръснало от историята за чисто новите BMW Серия 5 E34, но мистерията около „находката“ вече има подробно обяснение. Това е и поводът за настоящата публикация, супер подробната информация от първо лице, от човек, който е виждал колите, и който наистина е запознат с тяхната история.

След редица спекулации и разгорещени дискусии, човекът стоящ зад Фейсбук страницата BMW Fans Bulgaria, казва нещата, точно както са. Ето какво сподели Милен Миланов, като той любезно ни предостави и над сто снимки от въпросния склад. 

„Да чисто нови са с пробег между 6-8 км, 11 са и са в България. Автомобилите се намират във влажен склад с падаща мазилка в Благоевград.

Историята започва през далечната 1994 г., когато испански дилър на BMW е изправен пред фалит. Българин, чието име ще запазим в тайна, за момента, съзира възможността да закупи на изгодна цена 186 бр. чисто нови BMW-та серия Е34, сред които и 525ix, който модел е най-редкият с произведени едва 2272 бр. За съжаление сред намерените няма такива екземпляри. Останалите са от модификациите 520i (произведени 420 059 бр.) и 525i (422 766 бр.) А общата бройка на всички произведени автомобили включително и от ексклузивния производител Alpina, наброява 1 334 216 броя.

Дотук всичко изглежда прекрасно, докато един ден в България не се въвежда данък добавена стойност или т.н. ДДС. Това автоматично оскъпява автомобилите с 20% и „далаверата” леко се изпарява. С времето са продадени около 175 броя, докато през 2016 г. група автомобилни ентусиасти откриват тези останали 11 коли в хале в югозападна България. Автомобилите са без уредени документи като мито, ДДС и т.н., а в следствие на новоприетите закони за регистрация, те не могат и да бъдат регистрирани, тъй като не отговарят на необходимата евро норма, водейки се за нови нерегистрирани автомобили.

Видно от снимките всички останали екземпляри са за основно боядисване, тъй като върху тях има трайно нанесени щети от варовик и ръжда. Освен това в голяма степен въпросните коли са служили и за донори, от тях липсват доста части и оборудване. В следствие на падналата мазилка от тавана има и доста счупени прозорци А за всички, които потриват ръце и четат в голяма степен изкривената информация за тези коли в интернет, можем да кажем, че търг няма да има и никога не е имало такъв. Колекционерската стойност на тези автомобили е сравнително малка, предвид произведените и цитирани по-горе бройки, а също така да не забравяме и стартовото цялостно боядисване на автомобил, което в официален сервиз на BMW, не би струвало по-малко от 2800 евро (по оферта на Дару Кар).

Оставяме ви да се насладите на галерията ни с леко замечтан поглед и приятна усмивка от чувството за намерено скрито съкровище.“

Благодарим на Милен за предоставения снимков материал, както и за споделената информация!

Източник: BMW Fans Bulgaria

Първородната Godzilla!