Porsche Carrera GT, реставрирано от Porsche Classic. Мечта

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

08 Feb 2019

Porsche Carrera GT е една от най-яките коли правени някога. Точка. А конкретният екземпляр, макар и да не сме особено съгласни с новия ‘Oak Green Metallic’, е по-добър отколкото когато е напуснал завода в Лайпциг преди 15 години.

В случая думата „реставрация“ даже може да обиди хората от Porsche Classic, центърът на марката, който се занимава именно с… класически коли Porsche и който може да изпълнява съвсем индивидуални желания.

Колата е била разглобена до последния болт. Всеки компонент е бил прегледан, възстановен или сменен с нов. Мощният 612 к.с. 5,7-литров V10 и скоростната кутия са напълно обновени, като техниците дори са изшлайфали и лакирали на ново целия карбонов монокок, както и всички карбонови части. За последния процес са отделили 350 часа.

Джантите? От Porsche казват, че са ползвали за вдъхновение класическите цветове на BBS. Спиците боядисали в златисто, а кантовете – покрили със сребро. Да, с истинско сребро. Полирането до блясък на магнезиевите ръбове щяло да наруши тяхната цялост, затова Porsche Classic заложили на благородния метал.

Интериорът е не по-малко впечатляващ. Седалки тапицирани с вишнева кожа/текстил, вторият в якия десен ‘houndstooth’, воланът вече е с централен маркер, а ламелите на вентилационните отвори също са… покрити с кожа. Не е ясно колко пари е струвало на собственика това хипердетайлно възстановяване/модифициране, но сумата със сигурност е повече от цената на ново 911 Turbo. Което не е лоша инвестиция, като се има предвид, че Carrera GT е произведена само 1270 пъти, а запазените екземпляри сменят собствениците си за по около 1,5 млн. лева.

Разгледайте галерията, след което може да кликнете на тези две снимки в материала. Горната ще ви отведе до един супер запазен екземпляр на едва 283 км., който се продаваше, а долната – на специалния ни материал посветен на Carrera GT, където ще си припомните/разберете защо тази кола е толкова специална.

 

Първородната Godzilla!