Световната масонска мото организация Синовете на вдовицата вече има представители в България

  • Галерия с 5 изображения. Галерия с 5 изображения.

22 Feb 2019

Със сигурност не изглеждат така, както си ги представяте. Стилните костюми са заменени с кожени елеци. Но не са и типични райдъри, имат символика по екипите и фланелките, всяка буква и знак носи дълбока същност. И само 5 мин с тях ви стигат, за да разберете, че всички стереотипи, с които ги определяте предварително, са напълно грешни. Те са двойно, двукратно братя, свързани в братството си в мотоциклетния свят и масонския.

Първата българска масонска мото-организация - Masonic Riders Bulgaria е създадена през 2018 г. и само няколко месеца по-късно се превърнала се в приемник на Световната масонска организация Widows Sons – Синовете на вдовицата, от основоположника за целият свят Widows Sons, Илинойс. Те са най-бързо развиващият се чаптър (така се нарича документа за признание) на Синовете на вдовицата, вероятно не само в нашия регион, но и в света. Говорейки за Балканите, всъщност са единствената организация тук, получила за момента чаптър от американските си братя в нашите ширини.

За президент е избран един от основателите на мото организацията - Даниел Капсъзов, който с гордост потвърждава, че всяко едно тяхно решение трябва да се вземе напълно единодушно. През ноември 2018 г. е съгласувана конституцията на организацията от САЩ, а като основна дейност е заложено организиране на благотворителни мероприятия и кампании със средства на членовете в полза на обществото. На братята от масонството и на децата с увреждания и без родителска грижа. Не го правят за да търсят публичност, а заради думи, доста забравени в модерния свят, в който живеем, наречени – чест, достойнство и почтеност. Затова и не искат да цитират домовете, на които помагат. Стигат им усмивките и стоплените сърца на дечицата, на които помагат. Както и благите думи, които получават от управителите на тези домове, признанието за действията им от останалите братя в масонството. И с това, което вършат, дават пример не само за масонството и мотористите, а цялото общество.  

Няма да ги видите да летят с мотоциклетите си по пътищата, защото едно от изричните услови на Widows Sons, което налага на своите членове, е категорично да спазват законите на България, както и правилника за движение по пътищата и да са толерантни на пътя. Членовете, които не спазват тези правила, нямат място в масонството, като цяло и в частност на Widows Sons Grand Chapter Bulgaria. „Събрахме се братя масони, които караме мотори, и оттогава сме неразделни. Може да е малко това, което ще дадем и направим, но ще както трябва, а не само да се отбие номера. Обществото видя какво се случи с дом Яворов, не искаме да ни свързват с това, а със стойностни и истински неща“, заявява президентът на организацията Даниел Капсъзов.

Членове на тази мото организация могат да бъдат само свободни райдъри с минимум 5 годишен стаж като масони в ложи, признати от Обединената велика ложа на България. Друго задължително условия е да са любители и собственици на мотори с работен обем задължително над 600 куб. см. Към момента организацията наброява над 20 човека от цялата страна. През предстоящия мото сезон предстоят участия в международните събития на световната организация Widows Sons, както и организиране на такива на територията на страната. Членовете на организацията са длъжни да уважават другите мотоклубове и техните членове, като се съобразяват с тяхната специфичност.

Widows Sons не е мотоклуб, а благотворителна организация с нестопанска цел, като каквато е и регистрирана в търговския регистър на България. Widows Sons никога не са имали и няма и да имат териториални претенции. „Събрали сме се, за да караме моторите си заедно и да даряваме вяра, надежда и още нещо на децата на България. Тези, които държавата и хората са забравили“, казват те. Основен принцип на организацията е да бъде доста пестелива на коментари за проведените вече благотворителни мероприятия, които са два пъти всеки месец. Целите се определят и избират с 100% единодушие на членовете. Те не желаят да злоупотребяват с нещастието на хората и не целят публичност в действията си, както и не желаят това, което правят да се превърне в нейна или чужда PR кампания. Организацията работи съвместно с други благотворителни структури, като събира и получава всекидневно информация къде има най-спешна нужда от нейната помощ.

Кликнете на този медальон за да посетите официалния сайт на организацията, където може да научите още подробности за нея.

Текст и фотография: Атанас Марков, BBC TopGear България

Много практичен и интересен!