Volvo преминава към план Б с обновеното XC90

  • Галерия с 21 снимки Галерия с 21 снимки

22 Feb 2019

Когато през 2015 Volvo представи второто поколение XC90, то беше първият автомобил, повел компанията по новия път - с общ дизайнерски език за всички модели, изцяло 4-цилиндрови двигатели в гамата и още по-силен акцент към лукса и безопасността. Оттогава шведите извадиха не едно и две силни предложения, но XC90 продължава да е свръх популярен - над 320 хил. броя вече пълзят по света.

Предвид факта, че първото поколение на модела изкара 12 години на пазара, не бива да се учудвате, че през 2019 наследникът му е едва в средата на живота си и получава първо сериозно обновяване.

От гледна точка на дизайна промените се състоят единствено в предната решетка и добавянето на нови цветове и джанти. Технологично обаче се появява нещо, което се казва Volvo B - латинската буква B вече ще стои на тези модели Volvo, които ще са оборудвани със система за възстановяване на кинетичната енергия, позволяваща 15% по-нисък разход на гориво. XC90 е първият, който получава въпросното обозначение. Плъгин хибридът T8 е запазен и отново ще е най-икономичната и в същото време най-мощната версия на колата със своите 408 к.с. и близо 30 км електрически пробег.

Друга промяна е добавянето на нова 6-местна версия на колата, която ще елиминира средната седалка на втория ред. XC90 все така ще може да се поръча с пет или седем места.

Мерките за сигурност продължават да са на познатото високо ниво, което Volvo поддържа и с което толкова се гордее. XC90 все още е единственият кросоувър, който може да разпознава пешеходци, велосипедисти и едри животни. Запазена и доразвита е и системата, която в случай на опасност от удар е способна безопасно да пренасочи колата в съседната лента.

Собствениците на XC90 в страните, в които Android Auto и Apple CarPlay са активни (България не е от тях), ще се радват на пълна интегрираност на телефона и колата си. Spotify също вече е интегриран в голямото Volvo.

В близките седмици ще бъдат произведени последните екземпляри от актуалната версия на колата, а от месец май заводът в Торшланда започва да произвежда обновения модел.

 

Много практичен и интересен!