Този Datsun 280Z е преработен тотално от Vilner. Може да бъде ваш за €75k

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

25 Feb 2019

„Изкарахме колата буквално от хола на собственика,“ казва Атанас Вилнер. Немския и собственик, чието родословно дърво го свързва с Ерих Хартман - Буби, най-известният ас в историята на въздушните битки. „Наложи се да демонтираме част от дограмата,“ допълва Вилнер.

Доста любопитна история, която обаче остава в сянка при вида на този Datsun 280Z. Колата изглежда страшно ефектно и вероятно няма да е по вкуса на всеки. Което не и пречи да бъде един от най-детайлните проекти на Vilner Garage, за цялата история на ателието.

Като за начало, автомобилът е бил разглобен на съставните му части и реставриран детайлно. Направени са и технически модификации, като изкараните отстрани ауспуси, цялата изпускателна система вече е от неръждаема стомана, като и моторът е пипнат съвсем леко. Отделно колата е снижена с 20 мм и снабдена с пружини Eibach.

Цветът? Доста ефектен. Оригинално е бил златист, като вече е ‘Vilner Cobalt Matt Metallic’. Цвят разработен от Vilner, като по-любопитният е т.н. ‘Vilner Copper Rose’. В него са боядисани джантите в стил ‘Superlite’, както и още няколко детайла от екстериора и интериора. Въпросният цвят Виленр създава по програмата R-M The Code на химическия гигант BASF. Няма да навлизаме в подробности точно какво представлява тя (кликнете на оранжевия текст, ако искате да разберете), но ще кажем, че в нея участват само 10 артиста от цял свят, сред които и създателя на Garage Italia, скандалният Лапо Елкан.

Още за екстериора? Снимките казват доста, като ще уточним, че светлините са LED, както отпред така и отзад, а ‘Z’ логата отстрани са мигачи, също с LED техника. Мащабът на проекта обаче личи най-вече от салона, където почти всичко е покрито с „винтидж“ кожа. Таванът също е доста интересен, на вълнички, което освен визуален ефект, оказвало и благоприятно влияние за обезшумяването на салона, казва Вилнер.

Други яки детайли? Всички пластмасови капачки са боядисани в специалния ‘Vilner Copper Rose’, стелките са с кожени кантове и метални надписи ‘Fairlady Z’, а на седалките може да видите металните печати “20 Years Vilner Studio”, които последно видяхме на бруууталният проект Shelby Mustang Super Snake (кликнете на снимката долу).

Харесва ви? Искате да е ваша? Нямате проблем, стига да отделите 75 хил. евро, колкото Vilner Garage искат за този уникален Datsun 280Z.

 

 

Първородната Godzilla!