И Skoda яхна електрическата вълна с жълтото пате Vision iV

  • Галерия с 8 изображения на футуристичната Skoda Галерия с 8 изображения на футуристичната Skoda

06 Mar 2019

Вероятно сте чули за слуховете VW Group да построи завод в България. Тази кола тук е причината… И не защото точно по нея е луднал целият български народ, а защото производството на електрически модели в заводите на VW Group в Германия и Чехия налага колите им с нормални двигатели да се произвеждат някъде другаде.

Та по въпроса за колата… Абстрахирайте се от усещането, че гледате чешка жълта версия на BMW X4. Всъщност Vision iV не би имала нищо против сравненията с X4, но истината е, че гледа в друга посока - електрическото бъдеще на планетата. Затова задвижването е поверено на 82-киловатчасова литиево-йонна батерия, която произвежда 306 к.с. (точно колкото предлагат същите два електромотора в Audi Q4 e-tron, захранвани от същата батерия). Пробегът с едно зареждане ще бъде 500 км, а за ниската цена на цялото това нещо помага общата платформа MEB, която ще използват всички електрически модели на VW, Audi, Skoda и Seat.

От тук нататък започва фантастиката - липсата на странични огледала е далече от бюджетната сестра в концерна. Същото важи за нелепите слети светлини - отпред и отзад. Високотехнологичните помощници срещу катастрофи обаче ще бъдат реалност в серийния модел - камери, радари и сензори следят обстановката около колата и ви пречат да направите някоя глупост, без да превръщат голямата жълта Skoda в автономен автомобил.

Интериорът също е прекалено футуристична приказка, което не му пречи да ни допада доста. Минималистичен е, а материалите са изцяло веган, защото кой би искал да кара електрическо превозно средство, докато задникът му се намира върху умряла крава.

 

 

Първородната Godzilla!