Новото автономно Audi има саксии на борда и се казва AI:ME

  • Галерия с 15 снимки Галерия с 15 снимки

15 Apr 2019

Audi не съобщава кога автономният AI:ME ще бъде способен да ви вземе от бара, вероятно защото дългоочакваното бъдеще със самоуправляващи се коли непрекъснато се отдалечава във времето. Няма значение, въпросът е, че новият прототип на Audi дава доста ясна представа как автономното А3 ще изглежда един ден.

Компанията от Инголщат кръщава автономните си модели с означението AI. Вероятно си спомняте прототипа AIcon от 2017, който беше предназначен за извънградски пътувания. AI:ME е неговият градски събрат. Той разполага с автономност от ниво 4, което означава, че ще може да пътува без намесата на шофьор в някои подготвени за това квартали, но все пак ще има волан и педали за останалите случаи.

Задвижването е задно, като мощността от електромоторите достига 170 к.с. (колкото има BMW i3), а батерията осигурява 65 кВтч. Само един поглед на интериора показва, че AI:ME не е най-спортното Audi. Седалките и пълната липса на странична поддръжка подсказват, че влизането в завой с бясно темпо няма да е най-силната черта на прототипа. Вместо това комфортът ще бъде на забележително ниво - въпреки че размерите на колата са сходни с тези на A3, то по-голямото междуосие и липсата на двигател пред шофьора осигуряват безкрайно пространство. Ще откриете магнитни държачи за чаши и чинии, така че да се насладите на закуската си, докато колата ви води към работа. Истински растения се спускат от покрива, много е еко, със сигурност.

Инфоразвлекателната система предлага да гледате видео с VR очила, да използвате колата като подвижна WiFi точка или да я превърнете в огромен кръгъл киносалон, който прожектира динозаври по всичките си екрани.

Прожектирането продължава и отвън - AI:ME може да показва различни изображения на пешеходците, така че да ги улеснява, ако трябва да минат пред колата, например.

Както вероятно вече знаете, повечето автономни коли вероятно ще бъдат в същото време и споделени. Audi гледа на тази особеност като предлага възможност да конфигурирате AI:ME още преди да сте го наели - електрическият хеч ще идва при вас с вече зададена температура на интериора, цветове на осветлението, вкаран в навигацията адрес, на който отивате, и заредена музиката от профила ви в Spotify.

 

Лукс от Китай!