Тръмп заклейми вносните коли като заплаха за националната сигурност на САЩ. Японските производители с остра реакция


23 May 2019

Американският президент Доналд Тръмп си навлече гнева на японските автомобилни производители, след като прие доклад, в който въпросните компании се окачествяват като заплаха за националната сигурност на САЩ. Текстът е дело на департамента по търговия към Белия Дом, според който "вносът на автомобили и някои автомобилни части заплашва да наруши националната сигурност на Съединените Щати."

Администрацията на президента коментира, че „военното превъзходство и отбраната на страната зависят от конкурентоспособността на местната автомобилна индустрия и от развойната дейност, която тя генерира.“ На база на това твърдение, Тръмп назначи отговорник, който ще преговаря с различните страни ситуацията през следващите 180 дни с цел постигане на нови условия за внос на коли в Америка. С две думи, вносителите на автомобилна продукция в САЩ ги чакат нови доста по-високи такси.

Разбира се, този ход мигновено подразни сериозно марките от Япония, които сформират обща асоциация с името Japan Automobile Manufacturers Association. В тази организация влизат брандовете Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Mazda, Suzuki, Kawasaki, Yamaha и Subaru.

„Изненадани и изплашени сме да чуем едно послание, което подсказва, че дългогодишните ни инвестиции и осигуряване на заетост в САЩ не са добре дошли. Като председател аз съм дълбоко натъжен от това решение,” коментира Акио Тойода, CEO на Toyota и председател на асоциацията.

"Всякакви търговски ограничителни мерки биха нанесли сериозен удар на американската автомобилна индустрия и икономика, тъй като не само ще влошат условията за американските потребители, но и ще повлияят неблагоприятно на глобалната конкурентоспособност на произвежданите от САЩ превозни средства и ще потискат инвестициите на компаниите в САЩ," добави Тойода.

По данни на Белия Дом, процентът на сглобени в Америка автомобили, продадени в страната през миналата година, е едва 22%. Коли на стойност близо 200 милиарда долара са били внесени в страната през 2017 година, а асоциацията на японските производители добавя, че нейните компании дават хляб на над 90 000 служители в САЩ.

Първородната Godzilla!