Продават Ferrari 312T на Лауда за 8 млн. долара - шампионската му кола от 1975

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

25 Jun 2019

Служебните коли на нормалните хора са баничарки. Някои могат да се похвалят с бяла Skoda, сив Passat, ако сте от лошите момчета - дори G-класа. Но никой нормален човек няма шанса да си вади хляба с Ferrari 312T. Освен ако не се казва Ники Лауда. 

Годината е 1975, а това е болидът, с който великият австриец печели титлата при пилотите - първата от общо три. Въпросната състезателна кола (шаси 022) се продава от Gooding & Company на търг с начална цена 8 млн. долара. Доста пари, но и доста история. А и нека не забравяме боксерния 12-цилиндров мотор - такива неща никой не прави днес. Всъщност по-точно би било да наречем мотора 180-градусов V12, но така или иначе - това чудовище е ниско долу и цилиндрите са срещуположно разположени. Буквата “Т” от името идва от напречното разположение на скоростната кутия - пред задния мост за по-добър баланс и по-висока скорост в завоите.

Във видеото самият Лауда показва отблизо по-късна версия на същата кола:

 

С конкретния болид Лауда печели Гран при на Франция през 1975, завършва втори в Гран при на Холандия и трети в Гран при на Германия. И в петте състезания, в които използва шаси 022, печели първа позиция на старта. През 1976 Клей Регацони също кара въпросния болид. 

След като напуска спорта и става колекционерски обект, въпросното 312T минава през френски, холандски и американски собственици. Болидът е напълно възстановен, всички механични детайли са изцяло реставрирани, и участва в Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч през 2017, където завършва на трето място.

Въпросът е само откъде да намерим 8 милиона в зелено?

 

Първородната Godzilla!