Граунд ефектът се завръща с пълна сила във Формула 1 от сезон 2021

  • Граунд ефектът се завръща с пълна сила във Формула 1 от сезон 2021

25 Aug 2019

Формула 1 отново е скучна. С изключение на Гран при на Германия, което беше водно шоу, повечето стартове са доста предсказуеми, а почитателите на “летящия цирк” все по-често недоволстват от липсата на конкуренция на Mercedes. Шефовете на спорта искат това да се промени и готвят серия промени за сезон 2021.

По този повод официалният канал на Формула 1 показа как ще изглеждат болидите след сезон и половина. Модел в мащаб 1:2 вече се тества в аеро тунела на Sauber. Идеята е граунд ефектът да се завърне като основен начин за притискане към асфалта за сметка на по-малко аеродинамика от крилата. Защо? Причината е проста. В момента болидите губят до 50% от притискането си, когато преследват друга кола заради турбулентния въздух непосредствено зад болидите. За сметка на това притискането от граунд ефекта почти не се влияе от въздушните струи пред колата. Това означава много по-лесни изпреварвания, а следователно и много по-интересни състезания. Надяваме се!

Освен споменатите аеро промени от 2021 г. 13-инчовите джанти на болидите от F1 ще бъдат заменени с нови 18-инчови, което значително ще промени и характеристиките на гумите. Pirelli ще може да прави много по-нископрофилни и бързи гуми.

 

Първородната Godzilla!