Естествено, и новото Porsche 911 се оказа по-мощно, отколкото марката казва

  • Припомнете си новото 911 в 27 снимки Припомнете си новото 911 в 27 снимки

24 Aug 2019

Преди време говорихме за модерната тенденция производителите да съобщават по-ниски стойности за максималната мощност на част от новите си модели. Няма да навлизаме в детайли защо това се случва, но само ще споменем, че това явление не ни прави нещастни. Напротив.

След BMW и Toyota, сега Porsche се оказа, че продава по-мощни коли на своите клиенти, отколкото официално се обявява. Колегите ни от Motor Trend направиха проверка на новото поколение 911 във версия Carrera S и резултатите, разбира се, са малко изненадващи.

По каталог немската марка съобщава за пикова мощност от 443 к.с. и 529 Нм въртящ момент. На дино стенда машината е извадила 414 к.с. и 550 Нм – тези цифри са измерени на колелата, докато каталожните данни се отнасят за коляновия вал.

Ако направим груба сметка, че пренасянето на тягата от двигателя до колелата предизвиква загуби в рамките на около 15 процента, това би означавало, че всъщност мощността е 487 к.с., а въртящият момент 648 Нм. С две думи, 44 к.с. и 119 Нм повече от рекламираното.

Първородната Godzilla!