Позабравената марка Wiesmann се завръща с нов модел. Ще използва мотора на BMW M5


27 Aug 2019

Чували ли сте/помните ли името Wiesmann? Това е бранд, създаден през 1988 г. от братята Мартин и Фридхелм Висман. Първоначално тя произвежда само твърди покриви за кабриолети, но с прототип на спортна кола с ретро визия и модерна техника от 1985 г. е поставено началото на мисълта за цялостен автомобил.

След бурни последни години, в които обяви банкрут, но после се появи финансов благодетел, марката се завръща на хоризонта. Wiesmann загатна за чисто нов модел, който ще видим по време на изложението във Франкфурт през следващия месец.

Трудно е да кажем много конкретни неща на този етап. Засега разполагаме с една снимка, която показва спортно купе с познат за марката общ силует. Предницата, и особено радиаторната решетка, ни карат да мислим, че това ще бъде подобрена версия на вече съществуваща серия от Wiesmann.

Знаем едно нещо със сигурност. Под капака ще работи 4,4-литров V8 битурбо мотор от BMW, идентичен с този, който баварците слагат в актуалния М5. Каква ще бъде точната мощност предстои да разберем, но няма да се изненадаме, ако цифрата наближава 600 к.с., колкото спортният седан има в „базовата“ си конфигурация (625 к.с. за Competition).

Първородната Godzilla!