Официален дебют за VW ID.3 – народният автомобил прероден в електрически вариант

  • 49 снимки с електрически хечбек 49 снимки с електрически хечбек

09 Sep 2019

След като промени историята на автомобилната индустрия на няколко пъти в миналото, Volkswagen ще се опита да стори същото още веднъж. Немците показаха официално първия си масов електрически автомобил, който носи простичкото име ID.3 и вече се продава. Над 30 000 човека от цяла Европа дори вече дадоха парите си и чакат доставка. Колата се появи по време на вечерта на Volkswagen Group преди изложението във Франкфурт, а именно там колата ще бъде изложена от утре.

Електрическият хечбек се базира на платформата MEB, която ще се използва изцяло и само за EV-та. Volkswagen иска да се превърне в производител на напълно CO2-свободни коли до 2050 година и именно ID.3 е крайъгълният камък в техните планове. С две думи, това трябва да бъде колата, която да убеди всички, че VW знае как да прави електромобили.

И цифрите сочат точно това. На задната ос е поставен електромотор с максимална мощност от 204 к.с., който би трябвало да осигурява „внезапно ускорение“. Енергията ще се доставя от три различни по големина батерии – 45 кВтч, 58 кВтч и 77 кВтч, които ще гарантират пробег с едно зареждане от съответно 330, 420 и 550 километра. Доста добри възможности за автомобил, който трябва да се превърне в наистина масов.

А за тази цел, Volkswagen ще се стреми да държи цената наистина ниска, поне по сегашните стандарти за електрически автомобили. Най-базовият модел ще стартира от под 30 000 евро – добро обещание, но чакаме да видим колко ще струват по-скъпите, добре оборудвани и на практика по-смислени версии.

Засега се приемат поръчки единствено за дебютната серия ID.3 1ST. Производството започва през следващия месец, а до около половин година трябва да видим и първите бройки по улиците. Скоро очакваме по-подробна ценова информация, както и достъпност за българския пазар. Засега, разгледайте почти 50 снимки на новия ID.3 в галерията, а след време се надяваме да можем да ви представим и видео ревю на модела.

Първородната Godzilla!