Илон Мъск се забърка в каша с обида, съдят го и май няма да се измъкне


18 Sep 2019

Идеологът и създател на Tesla, Илон Мъск, със сигурност не е известен със своята уравновесеност и спокойни реакции. През годините сме го виждали в какви ли не куриозни ситуации, които му докараха имиджа на чешит. Поредният скандал около Мъск идва само да докаже това твърдение още веднъж.

Историята започва през миналата година, когато 48-годишният южноафриканец нарече британския шофьор Вернън Ънсуърт „pedo guy”, което в най-груб превод означава „педо тип.“ И не, тук аналогията не е с ръста, а със сексуалната ориентация.

Мъск направи това изявление в Twitter, след като Ънсуърт публично конентира, че специалната мини подводница, която Мъск изпрати при акцията за спасяване на деца в пещера в Тайланд, е била чист PR ход. Разменените реплики в социалната мрежа обаче доведоха до съдебно дело срещу Мъск.

„С обръщението си към г-н Ънсуърт като педо тип' нямах намерението да намеквам, че г-н Ънсуърт се е занимавал с актове на педофилия“, се казва в документацията покрай съдебния процес. „Педо тип“ беше често срещана обида, използвана в Южна Африка, където израстнах. Това е синоним на 'страховит старец' и се използва като обида за външния вид и поведението на човек, а не да обвинява човек в педофилия.“

Коренспонденция на Мъск с Buzzfeed от миналата година обаче показва, че признанията на боса на Tesla не са съвсем искрени.

„Той е стар, самотен бял човек от Англия, който пътува редовно до Тайланд през последните десетина години, най-вече до Pattaya Beach. После се мести в Чианг Рай заради булка дете, която е на около 12 години по това време“, пише той в един от имейлите си. „Има само една причина хората да ходят по тези места. Това не е мястото, където отивате, когато искате да посетите пещери. Там отивате по други причини. Чианг Рай е известен с трафика на деца за сексуални услуги.“

След това си изказване, Мъск е назначил частен детектив, който е проучил Ънсуърт. Срещу сумата от 50 000 долара той получава информацията, че шофьорът се е оженил за 12-годишно момиче от Тайланд, която в последствие се оказва грешна. Защитата на Мъск пред съда твърди, че съобщенията до Buzzfeed и изказванията в Twitter не могат да се използват като официални доказателства.

Първородната Godzilla!