Continental разработва самонадуваща се гума

  • Новите гуми на Continental използват центробежните сили от въртенето си, за да работи малка помпа Новите гуми на Continental използват центробежните сили от въртенето си, за да работи малка помпа

08 Oct 2019

Автомобилите може да станат електрически, автономни или летящи, но и в трите случая ще продължат да използват гуми. Добре де, летящите няма да се нуждаят от тях постоянно, но все пак ще им трябват… Така че инвестициите в автомобилни гуми са много разумно капиталовложение. Continental, който е един от най-големите доставчици в автомобилната индустрия, работи по самонапомпващи се гуми. При това такива, които осигуряват много ниско съпротивление при търкаляне, каквито са изискванията за съвременните електромобили.

Концептуалната гума се казва Conti C.A.R.E, като абревиатурата идва от Connected, Autonomous, Reliable, Electrified. Най-същественото в нея обаче е системата PressureProof. Тя използва центробежната сила от въртенето на гумата и я праща към центробежна помпа, която върши своята работа. Излишният въздух се събира под налягане, така че гумата винаги да е идеално напомпана, дори колата да не е в движение. По този начин никога няма да карате със спаднали гуми и винаги поведението на колата и разходът на гориво ще бъдат еднакви, поне що се отнася до гумите.

И понеже всичко в този свят трябва да бъде свързано, то гумите C.A.R.E също използват множество сензори, за да дават информация за неща като дълбочина на протектора, повреди по каучуковата повърхност, температура и, разбира се, налягане.

 

Лукс от Китай!