Volkswagen отлага решението за завода в Турция, но значи ли това, че идва у нас?

  • Passat и Superb или Karoq и Ateca - има два плана за новия завод на VW, в зависимост от това дали съоръжението ще е в Турция или в ЕС Passat и Superb или Karoq и Ateca - има два плана за новия завод на VW, в зависимост от това дали съоръжението ще е в Турция или в ЕС

15 Oct 2019

Както и можеше да се предположи, VW отложи подписването на договора за новия си завод в Турция. Новината съобщиха германските медии, водени от Handelsblatt - същото издание, което преди година за първи път ни даде надежди, като съобщи, че Skoda се оглежда за нов завод в Източна Европа.

Причината този път не е икономическа, а политическа - конфликтът в Северна Сирия, който е променил ситуацията “фундаментално”. Думата в кавичките е използвана от неназован член на управителния съвет на VW Group.

Макар на пръв поглед новината да е чудесна за България, сме далече от мисълта, че военен конфликт толкова близо до нас е нещо положително. Още повече: нямаме гаранции, че VW ще се обърне към втория в класирането, ако приемем, че това сме ние.

Безспорно обаче моментът е подходящ България да подобри предложението си към VW, а защо не и да направи реални стъпки към изграждането на индустриална зона в Кремиковци, като превърне бившия металургичен комбинат в предпочитано място за доставчици на автомобилни компоненти. VW или който и да е OEM със сигурност ще има нужда от тях, ако реши да изгражда завод у нас.

"Мястото край Измир в Турция беше избрано, защото е значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, казват представители на управителния и надзорния съвет на VW. Поради това решението беше взето в ущърб на България и други страни от ЕС. Но в създалата се обстановка повече не може да става дума за гласуване в полза на Турция, така че за известно време няма да има подписване на договор", пише Handelsblatt, цитиран от българския “Дневник”. 

Най-рано въпросът за новия завод ще бъде обсъждан на заседание на управителния съвет в средата на ноември. Решението на президента Доналд Тръмп за удвояване на митата за турска стомана и спиране на сделките с Турция за 100 млрд. долара също ще изиграят роля в интригата.

Въпросът е ще съумеем ли да се възползваме или отново някой по-бърз и подготвен съсед ще ни изпревари - Сърбия, например, отдавна точи зъби за въпросния завод, а както се видя, членството в ЕС не е кой знае колко силен довод за германската компания.

 

Много практичен и интересен!