Новият Yaris има голяма уста, по-умни технологии и въздушна възглавница между пътниците

  • Галерия със седем снимки на Галерия със седем снимки на "най-сигурната малка кола в света" според определението на Toyota

16 Oct 2019

Пред вас е четвъртото поколение Yaris. Това е първата кола, която използва новата глобална платформа на марката. С други думи една и съща платформа за колите за местния пазар и Европа, което трябва да намали разходите по разработката на нови модели. Скейтбордът под каросерията ще е общ за бъдещите по-големи модели на марката и носи означението TNGA (Toyota New Global Architecture). Новата платформа осигурява 50 кг намаляване на масата.

Дизайнът определено е по-смел, Yaris следва тенденцията за огромни предни решетки, което не е непременно нещо лошо. Хечът е по-къс от предшественика си с 5 мм и е по-нисък с цели 40 мм. Въпреки това вътре ще е по-просторно заради увеличеното с 50 мм междуосие. Широчината също е набъбнала с 50 мм, а седалките са слезли надолу.

В интериора са избрани по-приятни на допир материали, нов е и 10-инчовият сензорен екран. Тъй като годината е 2019 в допълнителното оборудване откриваме възможност за безжично зареждане на телефони, дигитални екрани за скоростта, оборотите и другите обичайни функции пред погледа на шофьора, и много хитро осветени повърхности.

Yaris идва с нов хибриден вариант, както и с трицилиндрови бензинови мотори с обем 1,0 и 1,5 литра. Хибридът разчита на 1,5-литров 3-цилиндров мотор, съчетан с електромотор за общо 115 к.с. 

Toyota изтъква, че новият Yaris е най-сигурната кола в субкомпактния клас, така че наличието на цял куп помощници за водача не е изненада. Това включва адаптивен круиз контрол, асистент за лентите и нова централна въздушна възглавница между предните седалки, която да предпазва пътниците в тях в случай на страничен удар.

За Европа Yaris ще продължи да се произвежда във Франция.

 

Първородната Godzilla!