По-лесни изпреварвания и таван на бюджета. Вижте болидите от F1 за сезон 2021


01 Nov 2019

Формула 1 представи основните промени по болидите, които ще влязат в сила от сезон 2021. Смята се, че това ще бъдат най-сериозните промени от влизането в сила на турбо моторите.

Новата аеродинамика ще създава много по-чист поток зад колата, което ще улесни изпреварванията. В момента преследващата кола губи около 40 до 50% от притискането си, когато се движи непосредствено зад конкурент, а от 2021 това ще бъдат едва около 5-10%.

Друга сериозна промяна е замяната на 13-инчовите джанти с 18-инчови, което ще позволи и използването на нископрофилни гуми - два заека с един куршум. 

Изброените дотук промени ще доведат до болиди, които да направят изпреварванията по-лесни, макар болидите да станат с около 3 секунди по-бавни на обиколка.

Формула 1 за пореден път ще се опита да въведе и реален таван на разходите от 175 млн. долара на година. Сумата е чувствително по-ниска от това, което водещите екипи като Mercedes, Ferrari, Red Bull и McLaren си позволяват да влагат - между 300 и 500 млн. на сезон.

Малките отбори вероятно отново няма да достигнат този лимит, но разликата във вложените средства ще се намали значително. Ограничението засяга всички технически разработки, но не включва разходите за маркетинг, заплатите на двамата пилоти и на тримата най-скъпо платени мениджъри в екипа.

Сериозна промяна ще дойде от забраната за подобрения по колите в хода на състезателния уикенд. Аеродинамичните промени също ще бъдат ограничени по брой в рамките на сезона.

Новите правила са изготвяни в продължение на две години и биха могли да доведат до промяна на статуквото и загуба на водещата позиция на Mercedes, смятат анализатори.

 

Много практичен и интересен!