Леле, McLaren Elva е изумителен. Вдига 200 км/ч за 6,7 сек

  • Галерия с осем снимки, коя от коя по-плашещи! Галерия с осем снимки, коя от коя по-плашещи!

13 Nov 2019

Едва ли може да има друга компания на света, която да се похвали с толкова жива спортна кола в епохата на електричките. На фона на постоянната хибридизация, автономност и електрификация, McLaren Elva е това, което всички почитатели на Автомобила наистина искаме.

Запознайте се с Elva: ella va означава “тя отива” на френски, каквото и да искат да кажат от маркетинговия отдел на британците. Изцяло новият роудстър на McLaren е част от серията Ultimate заедно със Senna и Speedtail.

Задвижването е на задните гуми и идва от 4-литровия V8 на компанията, който тук произвежда 815 к.с. и 800 Нм. Свързан е към маниакално бърза 7-степенна скоростна кутия с два съединителя. Еlva вдига 100 км/ч за по-малко от 3 секунди и 200 км/ч за (внимание!) точно 6,7 секунди. Това е по-бързо от Senna!

Elva е вдъхновена от класическите M1A, M1B и M1C - спортните коли от 60-те. Компанията ще произведе едва 399 екземпляра, всеки с цена от 1 690 000 долара.

Elva е първият McLaren със система за обграждане на пътниците с нещо като въздушен пашкул. Странното нещо използва въздуха, който се блъска в каросерията при висока скорост и го завихря пред пътниците, така че те да останат на спокойствие в окото на бурята. Колата може да се използва и с каски, но умната аеродинамика не ги налага.

В задницата се намира внушителен спойлер, който автоматично се регулира в зависимост от скоростта и избора на режими от шофьора. Системата работи заедно с внушителния заден дифузьор, който изтегля въздуха, завихрен от напълно равния под.

 

Първородната Godzilla!