Насладете се на този 1969 Mustang Boss 494 с 8,1 литров V8 и 777 коня. Видео

  • Насладете се на този 1969 Mustang Boss 494 с 8,1 литров V8 и 777 коня. Видео

26 Nov 2019

В какво време живеем само. Преди броени дни Ford представиха Mustang Mach-E, което е… електрическа… SUV версия на Mustang. Всъщност, колат няма абсолютно нищо общо с Mustang, колкото и да ни убеждават в това. Дори някой от Ford бил казал, че Mach-E се карал, като истински Mustang. Окей…

За нас истински Musnang означава 5.0 V8. Или, в случая, 1969 Mustang Boss 494, тотално ресто-модифициран от калифорнийското ателие Bodie Stroud. Проектът се казва ‘The Real Thing’ и е страхотен. Колата бе направена за SEMA през 2013-та, но решихме, че дебюта на електрическия Mustang, както и актуалността на филма ‘Ford vs Ferrari’ (у нас „Пълно ускорение”, за да не се прави реклама на марките…, още един абурд), са добри поводи за припомняне.

Модификацията, която Боди Страуд (така се казва и основателят на едноименното ателие) избира за донор е 1969 Mustang Boss. И по-точно – супер рядката модификация с 494-кубиков V8. Тук не става въпрос за мотоциклетно двигателче, а за кубически инчове: изцяло алуминиев V8 с обем 8,1 литра, един от само 10 произведени някога. Във видеото казват, че този мотор е създаден за CanAm състезателната кола на Марио Андрети през 69-та. Боди също казва, че машината е показала 777 коня на стенда и че от Ford са се отказали от идеята, защото агрегатът се оказал прекалено... див.

Освен двигателя, Боди и екипът му преработват изцяло колата. Конструкцията вече не е самоносеща, а с отделна рама, на която са закачени окачването (вече въздушно), изпускателната система, спирачките, двигателят, почти всичко. Конструктурът казва, че сега автомобилът се управлява много по-добре от оригиналния. Променени са и почти всички панели отвън, а интериорът е изцяло изработен в ателието, като само уредите в таблото са от 2011 Mustang. А, да, скоростната кутия е ръчна.

Пожелаваме ви приятно гледане на готиното и не много дълго видео. След което ви предлагаме да кликнете на този Ford Mach 40 - кръстоска между Ford Mustang Mach 1 и 2005 Ford GT.

Текст: Иван Монев

Лукс от Китай!