Aston Martin DBS Superleggera Concorde е посветен на свръхзвуковия самолет и използва части от него

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

27 Nov 2019

Aston Martin обедини сили с British Airways, за да създаде специалната серия DBS Superleggera Concorde. Британският превозвач е един от двата (заедно с Air France), който е използвал свръхзвуковия пътнически самолет.

Специалният DBS ще бъде произведен в едва десет екземпляра, като се присъединява към все по-сериозната авиационна серия на Aston Martin, където вече познаваме Vanquish S Red Arrows, Vantage Blades и V12 Vantage S Spitfire 80.

Както ще видите от галерията над този текст, цветовете на British Airways са използвани за някои елементи по купето - като емблемата отпред, сплитера и задния спойлер. На панорамния покрив пък е изобразен силуетът на легендарния самолет. Страничните апликации на отворите за охлаждане също са вдъхновени от Concorde.

Интериорът продължава авиационната тема - логото на Concorde откриваме върху предните седалки, а върху сенника за водача виждаме максималната скорост на самолета от мах 2,04, която за съжаление не е прехвърлена към колата. Някои дребни детайли, като титаниевите лостчета за скоростите, са действително изработени от части от Concorde - конкретно от компресорните перки на двигателя на самолета.

DBS Superleggera Concorde запазва своя 5,2-литров битурбо V12, който е достатъчен за 725 к.с. и 900 Нм. Ускорението до 100 км/ч отнема 3,4 секунди, а максималната скорост е 340 км/ч.

Производителят ще дари част от средствата от продажбата на десетте екземпляра на организация, която подкрепя деца в затруднено положение, които биха искали да търсят кариера като пилоти.

 

Първородната Godzilla!